С ръст от 9.2% продажбите на нови коли у нас изпреварват тези в Европа

С ръст от 9.2% продажбите на нови коли у нас изпреварват тези в Европа

Ръстът на продажбите на нови автомобили в България продължава и през октомври с увеличение от 9.2 на сто спрямо предходния месец и с 2.4 процента на годишна база, което е над средните продажби в Европейския съюз, сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ЕААП – ACEA).

Новите регистрации на автомобили у нас през миналия месец са били 2798, което е с 9.2 на сто повече, а за десетте месеца на годината продажбите са достигнали 29 692 или с 2.4 на сто повече спрямо същия период миналата година.

Продажбите на автомобили в ЕС пък са се увеличили с 8.6 процента през миналия месец, което е най-високото октомврийско равнище от 2009 година, благодарение на силното търсене в Германия и Франция.

Новите регистрации през октомври са се повишили до 1.180 милиона в страните от ЕС според оповестените данни на асоциацията.

За първите десет месеца на годината обаче се отчита спад на продажбите с 0.7 процента до 12,95 милиона заради затрудненията на автомобилопроизводителите да сертифицират новите автомобили по стандартите за емисии в новата Световна хармонизирана тестова процедура за леки автомобили (WLTP).

Най-голям растеж на годишна основа имат продажбите в Германия (12.7 процента), Франция (8.7 процента), Италия (6.7 на сто) и Испания (6.3%), докато Великобритания отчита спад с 6.7 на сто, информира ЕААП на сайта си.

Макар търсенето в ЕС да се е увеличило през септември и октомври само Германия (+3,4 на сто) сред големите европейски пазари отчита растеж от началото на годината.

За периода януари-октомври пазарен лидер е "Фолксваген" (Volkswagen) с дял от 24.4 процента от общите продажби. Френските групи "Пе Ес А" (PSA) и "Рено" (Renault) са съответно на второ и трето място с дялове от 16..3 процента и 10.6%, следвани от "Хюндай" (Hyundai) с 6.8 на сто и "Фиат-Крайслер" (Fiat-Chrysler) с 6.4 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес