Саакашвили заплаши Аджария с нова блокада

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили заплаши да възобнови икономическата блокада над отцепническата полуавтономна област Аджария, ако властите там не изпълнят условията от споразумението, постигнато на 18 март.

Саакашвили изрази възмущение по повод искането на аджарския лидер Аслан Абашидзе да назначи свои представители на митниците в Ахалцих и пристанище Поти в Грузия, както и да се прекратят заведените от грузинската прокуратура углавни дела срещу висши аджарски служители, предаде РИА Новости.

"В хода на срещата ни в Батуми за нищо такова не е говорено. Според мен, всички видяха, че не се шегувам. Ако постигнатото в Батуми споразумение не се изпълни от Аджария в двудневен срок, ще разпоредя икономическите санкции да бъдат възобновени", заяви Саакашвили.

Преди това Абашидзе обяви, че няма намерение да отмени извънредното положение в републиката дотогава, докато не бъдат изпълнени исканията му. Освен това, в понеделник специалният представител на грузинския президент Давид Ахалая не беше допуснат на митница Сарпи, разположена на грузинско - турската граница.

Отношенията между Тбилиси и Батуми се влошиха рязко на 14 март, когато кортежът на Саакашвили не бе допуснат в Аджария. Властите в автономията казаха, че не са били уведомени от по-рано за намеренията на президента да посети Аджария.

На 16 март Грузия наложи икономическа блокада на Аджария, но след среща между Саакашвили и Абашидзе санкциите бяха вдигнати. Грузинският президент се съгласи на този ход, след като Абашидзе прие да разоръжи действащите в автономията въоръжени формирования, да предостави на грузинския президент възможност за свободно придвижване на аджарска територия и да прекрати преследването на хора заради политическите им убеждения.

Освен това беше договорено Саакашвили да изпрати свои представители на митниците в Сарти и Батуми на аджарска територия, за да контролират приходите.

Споделяне

Още от Свят