Съдът изяснява обявяването на “Странджа” за природен парк

Съдът изяснява обявяването на “Странджа” за природен парк

Върховният административен съд отложи за месец май делото срещу обявяването на природен парк “Странджа” за такъв, стана ясно на заседанието на тричленния състав на съда, който гледа в понеделник жалбата на община Царево срещу защитената територия.

Според общината природният парк пречи на развитието ѝ и недалновидната политика за включването в границите на защитените територии застрашава в дългосрочен план интересите както на местните жители, така и на цялото общество.

Срещу обявяването на “Странджа” за парк има още една жалба –на фирмата “Краш” 2000, която вдига ваканционно селище “Златна перла” край Варвара, въпреки ограниченията за строеж. Делото ще се гледа във вторник.

По жалбата на общината е назначена експертиза, а Фондация “Биоразнообразие” е приета за заинтересована страна по делото. От организацията заявиха, че ще направят  всичко възможно да представят доказателства в защита на най-голямата защитена територия в България. От там изразиха безпокойството си от  това, че министърът на околната среда и водите все още не е свикал Висш екологичен експертен съвет, който да разгледа плана за управление на парка.

Този план е изготвен в периода 1999-2003 г. и е минал обществено обсъждане през април 2003 г., но не е бил одобрен. Преди близо две години планът е преработен, като е изготвена екологична оценка на исканията на общината, като според фондацията така се постига баланс между икономическите интерес и на местната власт и опазването на околната среда.

Докато траеше делото, еколози организираха мълчалив протест срещу искането да се отмени заповедта, с която през 1995 г. "Странджа" е обявена за природен парк. Според протестиращите, в името на “бесните” инвеститорски интереси по Южното Черноморие общината се отрича от парк "Странджа".

Преди дни юристът на община Царево Евгений Мосинов съобщи, че екоминистерството е дало зелена светлина за изграждането на още поне четири вилни селища в парк "Странджа". Според него има подписани съгласувателни писма от бившия зам.-министър на екологията Фатме Илияз" – стана дума за един терен до село Кондолово, друг - на морския бряг до Синеморец и още два пак около Варвара.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?