Европейските зелени искат спиране на строежите в “Странджа”

Европейската зелена партия настоява за незабавното спиране на  строителната дейност в защитения природен парк “Странджа”, съобщиха от партията в петък.

В продължение на година и половина на територията на парка се строи ваканционно селище. В момента развитието на случая е стигнало дотам, че инвеститорът и представители на местната власт атакуват в съда статута на местността. Ако съдът уважи искането им, най-големият природен парк в България ще бъде унищожен и превърнат в строителна площадка, алармират зелените.

В понеделник Върховният административен съд отложи за месец май делото, заведено от община Царево срещу статута на природния парк, който пречел за развитието на региона.  

От партията изразяват безпокойството си от факта, че в българското екологично законодателство има редица пропуски, които позволяват строителството в защитените зони, определени за включване в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Незаконното строителство в защитените територии се превръща в заплаха за биологичното равновесие в страната, която е една от държавите в ЕС с най-богато биологично разнообразие, предупреждават от Европейската зелена партия.

Българското правителство и парламент да вземат спешни административни и законови мерки за спиране на незаконните строежи в “Странджа” и въвеждане на стриктен контрол, настояват от партията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?