Съдът казва ще се касират ли изборите в София в понеделник

Съдът казва ще се касират ли изборите в София в понеделник

Административен съд София-град ще се произнесе окончателно в понеделник по искането на Мая Манолова за касиране на изборите за кмет на столицата, които тя загуби от Йорданка Фандъкова с около 20 000 гласа.

Манолова твърди, че има нарушения при броенето и затова поиска повторно преброяване на
бюлетините в някои секции. Съдът обаче отказа, защото няма възражения от членове на СИК и става дума за аритметическа грешка.

"Отказът да бъде допуснато повторно броене не дава възможност гражданите да научат истинските резултати от изборите", каза Манолова.

Тя подчерта, че ако се наложи, е готова да изготви касационна жалба. "Ние ще продължим да твърдим, че истината за резултата е в чувалите", добави тя.

Според нея нарушенията, които е посочила пред съда, надхвърлят разликата между нея и Фандъкова. Тя допълни, че става въпрос за над 3000 граждани на страни членки на Европейския съюз, които са незаконно включени в избирателните списъци, над 7000 дописани избиратели в допълнителната страница на секционните протоколи, 98% от които нямат доказателствена стойност, тъй като нямат подписи на председателя и на секретаря на СИК.

По думите на Манолова има близо 7000 бюлетини, които са обявени за недействителни, а при делото става ясно, че членовете на СИК не са били уведомени от ЦИК кои бюлетини се считат за невалидни.

"Всички нарушения, които установихме при местните избори, създават чувство за недоверие на гражданите в изборния процес и се засилва усещането, че наистина няма смисъл да се гласува, защото резултатите ще се отразят по начин, който няма нищо общо с действителния вот", каза още Манолова.

Тя внесе 14 тома доказателства за нарушения. 

Споделяне

Още от България