Съдът на ЕС: Държавата да възстановява разходи за лечение в чужбина, ако липсват лекарства от първа необходимост

Държавата трябва да възстановява разходите за лечение в чужбина, когато липсата на лекарства и медицински материали от първа необходимост е пречка за своевременно болнично лечение на пациент в родната му страна. Това постанови в четвъртък Съдът на ЕС по дело, образувано по запитване на румънски съд, съобщи сайтът "Правен свят".

Решението е по повод случай с румънска гражданка, която страда от тежки сърдечносъдови заболявания и постъпва в специализирана болница в град Тимишоара след влошаване на състоянието. Изследванията в болницата са показали, че жената трябва да се оперира.

Пациентката обаче разбира, че в болницата липсват лекарства и медицински материали от първа необходимост, а и броят на болничните легла е недостатъчен. Поради това румънката е решила да се оперира в Германия и е поискала от румънската здравноосигурителната каса да ѝ поеме разходите.

Касата обаче е отхвърлила искането с мотива, че от доклада на лекуващия лекар не е видно, че исканата медицинска услуга не може да бъде извършена в разумен срок в Румъния.

Общата стойност на интервенцията възлиза на близо 18 000 EUR, които пациентката иска да ѝ бъдат възстановени от румънските власти.

Делото стига до Окръжния съд в град Сибиу, който изпраща запитване до Съда на ЕС. Въпросът на румънските магистрати е дали липсата на лекарства и медицински материали от първа необходимост е равносилно на твърдението, че държавата не може да осигури необходимото лечение. Те питат Съда на ЕС дали гражданинът има право лечението му да бъде проведено в друга държава членка на ЕС за сметка на осигурителната схема в неговата собствена държава.

В решението си Съдът на ЕС казва, че в случая Румъния трябва да плати за лечението в чужбина, ако самата тя е приела, че трябва да плаща за лечението на конкретното заболяване.

Второто условие е редовно осигуреният гражданин да не може да се лекува навреме в своята предвид заболяването и текущото му здравословно състояние. Ако всички условия са налични, местните здравни власти не могат да отказват заплащането на лечението в чужбина.

Преценката се прави въз основа на всички обстоятелства по всеки конкретен случай, включително и дали има липса на лекарства и на медицински материали. Произнасянето на

Съда на ЕС ще е полезно на множество българи, които се сблъскват с подобни тежки проблеми в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа