Съдът обяви за нищожен избора на 37 члена от НС на СДС

Съдът обяви за нищожен избора на 37 члена на Националния съвет на СДС. В петък Софийски градски съд (СГС) излезе с решение от дело, заведено във връзка с партийния скандал от началото на т.г., когато сини депутати обвиниха лидера на СДС Надежда Михайлова, че с нейния подпис в съда са внесени подправени протоколи за промени в партийния устав.

Става дума за два члена от документа, визиращи избора на Национален съвет (НС) на СДС и на Областна конференция на СДС, които са били приети по време на 13-та извънредна партийна конференция през март 2002 година. Участници в конференцията, а след това и свидетели по делото твърдят, че на форума не е одобрен текст, че за избрани се считат онези 40 от номинираните делегати, които са най-много гласове (относително мнозинство) и на практика е бил в сила текста, че за избрани се считат 40-те делегати, получили повече от половината от гласовете.

Изборът на тези 40 члена на НС обаче е станал на принципа на относителното мнозинство. С повече от половината гласове са избрани само трима от членовете на НС - Филип Димитров, Едвин Сугарев и Пламен Орешарски.

Съдът посочва, че в брошурата с проектоустава, приета от конференцията, не са се съдържали допълненията, въвеждащи избор с относително мнозинство. Тези допълнения обаче се съдържат в представения от партията устав, който е вписан от СГС през декември 2002 година.

Няколко месеца по-рано сини депутати, които впоследствие напуснаха СДС, обвиниха лидера на партията Надежда Михайлова във фалшификация на протокола от конференцията.

При съдебната регистрация Н. Михайлова е подала клетвена декларация, че именно това е приетият от делегатите устав.

С решението на СГС от петък на практика се признава, че е внесен документ с невярно съдържание. Независими магистрати коментираха пред Mediapool, че това е първата в най-новата история на България фалшификация на юридически документ, извършена от политически лидер. Според тях, ако в момента Надежда Михайлова не е защитена от депутатския си имунитет, може да ѝ бъде потърсена съдебна отговорност.

От съобщението на СГС става ясно, че съдът намира за неоснователно искането да бъде обявен за нищожен избора на четирима членове на НИС на СДС, одобрени от Националния съвет, в който 37 от членовете са избрани нередовно. Причината е в различната правна същност на недостатъците на решенията на конференцията и на вписванията на ръководните ѝ органи в съда, се посочва в решението на СГС.

Заместник-председателят на СДС Емануил Йорданов заяви в петък, че СДС ще обжалва решението на съда, с което се обявява за нищожен изборът на 37 от 40-те членове на Националния съвет.

Той посочи, че не се притеснява от решението и че това е нормална съдебна процедура. Йорданов заяви, че в основата на това дело стоят Иван Костов и хората около него, които преследват политически цели, но се крият зад двете момчета, подали жалбата. Според него, дори и втората инстанция да потвърди решението на първата, това не означава, че трябва да се проведат нови избори на тези членове на Националния съвет от Национална конференция, предаде БТА.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?