Съдът окончателно потвърди глоби за над 2 млн. лв. за производители на олио

Съдът окончателно потвърди глоби за над 2 млн. лв. за производители на олио

Пет години след като осем производителя на олио бяха глобени с над 2 млн. лв. заради това, че определяли цени за препродажба на продукцията си, Върховният административен съд окончателно  потвърди санкция за всяка от фирмите и сега те ще трябва да платят за нарушенията. Петчленен състав на ВАС също е установил,  че фирмите "Калиакра", "Бунге Зрт" – Унгария, "Бунге Румъния Срл", "Гама-Ник-Митев-2004" ЕООД, "Теодоро Бабаров-Клио Комерс" ЕТ, "Д и Д Комерс Енд Диливъри" ООД, "Лъки 2003" ООД, и "Вучко 2-Братя Вучкови и Сие" СД са имали забранено вертикално споразумение, което ограничава конкуренцията на пазара на бутилирано слънчогледово олио, тъй като определя цени за препродажбата на продукцията.

Така най-голямата глоба – от 628 944 лв., ще плати на унгарската фирма "Бунге Зрт", следвана от "Д и Д Комерс Енд Диливъри" ООД, която е глобена с 358 689 лв. за нарушенията си, и "Гама-Ник-Митев-2004" ЕООД със санкция от 355 404 лв. На 200 681 лв. е оценена злоупотребата на "Вучко 2-Братя Вучкови и Сие" СД, "Лъки 2003" ООД е глобена със 181 214 лв., а "Теодоро Бабаров-Клио Комерс ЕТ" – със 136 280 лв. "Калиакра" е наказана да плати 110 700 лв., а "Бунге Румъния Срл" - 91 277 лв.

Фирмите са имали разработен механизъм за определяне от доставчиците на цени за препродажба, с конкретни стойности за различните нива на реализация на продуктите, при което се постига контрол при ценообразуването по цялата верига на реализация на продукта от ниво доставчик до крайния клиент. Непосредственият ефект от този механизъм е елиминирането на ценовата конкуренция между дистрибуторите на марката и повлияване в значителна степен на цената към потребителя, посочват от антимонополната комисия.

Това не е първият път, в който  производители на олио биват глобявани за ценови сговор. През 2007 г. 13 рафинерии бяха глобени също с 2 млн. лв. за картелни цени. Сред тях бяха и сегашните нарушители.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?