Съдът остави в ареста двамата шефове в ДАИ-Плевен и помагача им

Окръжният съд в Плевен остави в ареста задържаните миналата седмица за корупция директор на плевенската дирекция "Автомобилна администрация" Николай Николов, заместника му Георги Мъцин, както и собственика на транспортна фирма Илко Илиев.

На 23 октомври те, заедно с още четирима служители на ДАИ-Плевен, бяха задържани при спец акция на ДАНС и Софийска градска прокуратура. Обвинения обаче бяха повдигнати само срещу Николов, Мъцин и Илиев, която бяха оставени в ареста за 72 часа.

Мярката им за неотклонение бе отново разгледана в понеделник като прокурорът е пледирал пред съда, че има реална опасност обвиняемите да се укрият, ако бъдат пуснати от ареста.

Съдът е приел, че всички разпитани свидетели, включително и служители от ДАИ-Плевен, много подробно са описали престъпната дейност на тримата, събрани са множество доказателства, които установяват участие в схема за изнудване на превозвачи и получаване на подкупи за неизвършване на действия по служба от страна на служители на регионалната агенция.

Миналата седмица от обвинението съобщиха, че държавните служители са изнудвали транспортни фирми, от които са изисквали плащане на месечен абонамент и са настоявали извършването на годишните технически прегледи да става в точно определен пункт. Таксата "спокойствие" е била изисквана и от собственици на транспортни фирми и техни представители. Данните били за над 10 изнудвани фирми.

Определението може да се обжалва и протестира в тридневен срок пред Апелативния съд - Велико Търново.

На тримата са повдигнати обвинения от Софийската градска прокуратура за престъпления, извършени в периода юли-октомври т.г.  Николов, чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение, е поискал и приел подкуп, Георги Мъцин и Илко Илиев са негови помагачи. Обвинения имат и за незаконно държане на боеприпаси.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?