Съдът остави в ареста и отстрани от длъжност кмета на Белослав

Варненският окръжен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" и отстрани от длъжността му кмета на община Белослав Емил Дичев.

Дичев бе задържан с 5000 лева подкуп в петък, а за задържането му от МВР съобщиха в неделя.

Днес в залата прокуратурата посочи, че са използвани белязани банкноти. Луминисцирали са както парите, така и ръцете на задържания. В касата в кабинета на Дичев в общината са открити и близо 150 000 лева в различни валути.

За да поиска най-тежката мярка за неотклонение, обвинението посочи, че кметът може да се укрие или да въздейства върху свидетели по делото. Освен това срещу него е повдигнато и обвинение за оказване на натиск върху други длъжностни лица.

Според адвокатите на Дичев свидетелят Борислав Борисов, който е направил запис на разговора си с кмета с мобилния си телефон и е дал парите, е също в много деликатна ситуация. Борисов искал да прави терминал за газ на територията на общината, но искането му датира още от 2003 година. Защитата посочи, че вземането на подобно решение за изграждане на терминал е в правомощията на Общинския съвет, а не на кмета.

Съдът прие, че обвиненията срещу Дичев са тежки и че ако е на свобода, той може да се укрие или да въздейства на свидетели по делото. С тези аргументи магистратите определиха той да бъде отстранен и от длъжност кмет докато отпадне нуждата от отстраняването му.

Ако обжалва определенията на съда, Дичев ще се яви пред Апелативния съд във Варна на 28 декември.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?