Съдът потвърди санкциите за млечния картел

Съдът потвърди санкциите за млечния картел

Санкциите, наложени от Комисията за защита на конкуренцията на две организации на млекопреработвателите заради определяне на цени, бяха потвърдени от Върховния административен съд (ВАС), съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във вторник.

Решението на петчленния състав е окончателно и не подлежи на обжалване.

На 24 юли 2008 г. КЗК наложи имуществени санкции на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Национална асоциация на млекопреработвателите съответно за 15 хил. лв. и 10 хил. лв. за нарушения на Закона за защита на конкуренцията, който забранява прякото или косвено определяне на цени или други търговски условия.

Решението дойде след самосезиране на комисията през септември 2007 г. по публикации и данни от държавни институции във връзка с повсеместно и рязко увеличение на цените на сиренето и кашкавала през лятото на същата година. Иззетият доказателствен материал при извършените претърсвания в офисите на двете сдружения е анализиран с помощта на Форенсик лабораторията на Комисията.

За Националната асоциация на млекопреработвателите в свое решение от 8 юли 2009 г. тричленният състав на ВАС определи, че са налице преки доказателства, сочещи ясно и изрично формирана воля от страна на сдружението за намеса в ценообразуването в сектора на млекопроизводството и млекопреработването под формата на установяване на минимален праг за изкупните цени на суровото мляко и на базови цени на сиренето.

Относно Асоциацията на млекопреработвателите в България” в решението си от 4 януари 2010 г. петчленката установи, че е въведен типов договор за изкупуване на мляко, съдържащ система от премии и санкции при доказване от производителите на добри хигиенни показатели на суровото мляко. Обвързването на цените на млякото с качеството му чрез определяне на еднна система от премии и санкции представлява пряко определяне на търговски условия и способ за намеса на асоциацията в ценообразуващия механизъм на изкупуваното сурово мляко. По този начин се уврежда пазара както на млечните продукти, така и на пазара на суровото мляко.

Делото също така установи, че на общите събрания и заседанията на управата на Асоциацията на млекопреработвателите, без да определя конкретни стойности на цените на сиренето и кашкавала от краве мляко, организацията работи косвено в насока координиране на поведението на своите членове по отношение цените на двата продукта, както и за формиране на координирана ценова политика на своите членове на пазара на сирене и кашкавал.

Споделяне

Още от Бизнес