Съдът пуска сделката за БТК, чака се разрешение на прокуратурата

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли иска на прокуратурата да спре сделката за БТК с избрания кандидат-купувач "Вива Венчърс".

Решението, което може да се обжалва пред 5-членен състав на съда, дава възможност на Агенцията за приватизация да продължи преговорите с "Вива венчърс" и при положителен завършек да сключи договор за продажбата на телекома. За да стане това обаче, Върховната касационна прокуратура трябва да отмени постановлението си, с което разпореди на АП да прекрати разговорите с предпочетения купувач на БТК. Мотивът на това постановление бе да се предотврати извършването на престъпление, преди да стане ясно решението на съда.

В днешното съобщение на ВАС се казва, че прокуратурата е пропуснала срока, в който е можела да обжалва дали изборът на "Вива венчърс" за кандидат-купувач е законосъобразно. Затова съдът можел да проконтролира решението на Агенцията за приватизация само дали е нищожно или не от правна гледна точка. Според тримата съдии, обстоятелства за нищожност не съществуват.

Въпросът дали акта на АП е нищожен бе коментиран на самото дело, което се проведе на 27 декември м.г. Адвокатът на "Вива венчърс" подробно аргументира пред съда тезата си, че решението е законосъобразно и е изцяло в правомощията на Агенцията за приватизация. Той обърна внимание и на факта, че прокуратурата е изтървала сроковете, за да оспори законосъобразността на решението.

Решението на Върховният административен съд за отхвърляне на протеста на Върховната административна прокуратура е знак за изрядността на сделката за приватизацията на БТК, заявяват в съобщение до медиите от "Вива венчърс".

Вчера същият тричленен състав остави без разглеждане молбата на "Вива венчърс" срещу решението на прокуратурата, с което приватизационната процедура бе спряна.

Върховна касационна прокуратура спря приватизацията на Българска телекомуникационна компания на 6 декември м.г. Решението си прокуратурата обоснова с чл.185 от Наказателно процесуалния кодекс, който дава право на държавното обвинение да вземе мерки, за да се предотврати извършването на престъпление.

Прокуратурата обжалва сделката и в съда. Жалбата ѝ дойде след сигнал от ОДС срещу сделката, още при приемането на който зам.главният прокурор и шеф на ВКП Христо Манчев заяви, че има възможност процедурата да бъде спряна.

В сигнала си дясната опозиция твърдеше, че "Вива венчърс" не отговаря на изискванията за купувач на БТК, описани в приетата от парламента стратегия и че дружеството е закупило документи за участие, преди да бъде регистрирано. В него се казваше още, че са налице достатъчно данни за предстоящо извършване на престъпление от страна на министрите Николай Василев, Пламен Петров, Николай Свинаров, Милен Велчев и на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов. Те можели да нарушат правомощията, които изпълняват "за полагане на достатъчни грижи за ръководството, управлението и запазване на повереното им имущество".

Няколко дни след това прокуратурата действително спря приватизационната процедура за БТК, като заяви, че може да се стигне до сключването на неизгодна сделка, което е престъпление по чл.220 от Наказателния кодекс и до нарушаване на служебните задължения с цел постигане на облага за себе си или за другиго, което е престъпление по чл.283 а от Наказателния кодекс.

Изборът на "Вива венчърс" за купувач на БТК бе оспорван и от "Интернет общество България". Тричленен състав на ВАС отхвърли тази жалба дни преди коледните празници, но тя бе обжалвана пред петчленен състав.

"Интернет общество България" обжалва и решението на правителството, с което бе одобрен доклада на АП по сделката. Това дело също бе загубено от организацията, представлявана от Вени Марковски, който се отказа да го обжалва.

Споделяне

Още от Бизнес