Съдът пусна от ареста двама от задържаните "мошеници"

Софийският градски съд (СГС) пусна в четвъртък от ареста двама от тримата задържани при операция "Мошениците".

На 31 май полицията арестува Адриан Чолаков, Елена Панайотова и Георги Костов. Според обвинението Адриан Чолаков като представил на германска фирма у нас на три транша е получил малко над 3 млн. лева. Вместо да оползотвори парите за дейността на фирмата, той ги е използвал за собствени цели. Елена Панайотова и Георги Костов са били подставени лица, според разследващите.

Според градския съд обосновано предположение за авторство на престъпление може да се направи само за Чолаков и Панайотова. Поради тази причина Чолаков получи мярка за неотклонение "задържане под стража", Панайотова парична гаранция от 8000 лв., а Георги Костов - подписка.

В началото на съдебното заседание наблюдаващият прокурор поиска делото да се гледа при закрити врата поради наличието на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства. След като обаче адвокат Васил Василев и председателят на съдебния състав Иван Коев заявиха, че не са получили подобни материали, обвинителят оттегли искането.

От думите на адвокатите пред съда стана ясно, че след двегодишно разследване полицията едва сега е решила да задържи тримата. Защитниците изтъкнаха обстоятелствата, че ако обвиняемите са искали да повлияят на разследването или да извършат друго престъпление, са имали повече от две години, за да го направят.

Съдът обаче счете, че има опасност Адриан Чолаков да извърши друго престъпление, ако бъде пуснат от ареста.

Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Споделяне

Още от България