Съдът пусна Ценко Чоков и сина му под домашен арест

Ценко и Мартин Чокови пред съда миналото лято, сн. БГНЕС

Специализираният наказателен съд пусна кмета на Галиче Ценко Чоков и сина му Мартин под домашен арест. Основната причина е влошеното здравословно състояние на кмета.

Кметът на Галиче имал двустранна коксартроза, дископатия, високо кръвно, диабет и аритмия. Според съдебния лекар в болницата на затвора са се грижили добре за Чоков, но е притеснително, че е прекарал цялото време зад решетките на легло. Чоков имал нужда от рехабилитация и неврохирургично лечение, стана ясно на заседанието на съда в понеделник.

Двамата Чокови са в ареста от май миналата година. Прокуратурата ги обвинява в участие в организирана престъпна група за лихварство, имотни измами, побои, изнудвания и отвличания на хора, които са вземали заеми и не са ги връщали, припомня Нова телевизия.

Ценко Чоков е обвинен и като ръководител на групата, както и за нанасяне на лека телесна повреда. Синът му е обвинен и за хулиганство. Обвиняемите отричат твърденията на прокуратурата.

Освен медицинските заключение, съдът посочи, че максималният срок за задържането в ареста на двамата изтича след 10 дни. Прокуратурата на свой ред твърди, че е приключила разследването и била готова да внесе обвинителен акт в съда. Това означава, че двамата не биха могли да попречат при събирането на доказателствата.

Въпреки това от държавното обвинение смятат да протестира пускането им под домашен арест пред апелативния спецсъд.

Споделяне

Още от България