Съдът се вижда като заложник на политически интереси

Съдът се вижда като заложник на политически интереси

Обществото вижда българския съд като най-зависим от политически натиск и в по-малка степен от престъпни и икономически групи, показва социологическо проучване на "Алфа рисърч" за съдебната реформа и правораздаването. То е проведено през октомври сред 1720 граждани.

През 2007 г. 55% от гражданите са заявили, че съдът е зависим от политическо влияние, а през 2010 година тази оценка се споделя от 70% на сто от хората. Значително по-малко (32.9%), са тези, според които е възможно съдията да вземе несправедливо решение поради икономически и друг подобен интерес.

Според "Алфа рисърч" оценките на хората са формирани в резултат на много по-интензивните медийни изяви на лица от ГЕРБ по теми свързани със съдебната система.

"Случаят с нелегитимното посредничество за назначения на административни ръководители в съдебната система и политическото влияние също значително допринася за тези мнения", се казва в анализа към проучването.

"Алфа рисърч" засича общо подобряване на мнението за съдебната система от хора, които активно са се ползвали от услугите на система. Общото мнение за системата обаче остава ниско.

"Общественото мнение се формира от най-шумните дела с висок обществен отзвук, които имат силно негативно влияние върху мнението на гражданите. Те обаче са много малък дял от работата на съда", обясняват противоречието в оценките авторите на проучването.

Досега социологическата агенция е правила подобни проучвания през 2006, 2007 и 2010 година. Най-добрите оценки са засечени именно при последното проучване. Според 35.7% от хората работа на техния съд се подобрява през 2010 година, други 55% считат, че тя остава същата, а 8.7% смятат, че нещата се влошават.

Най-ниските оценки са дадени през 2007 година, когато съдебната система бе остро критикувана покрай приемането на България в ЕС. Тогава 19.1% са смятали, че работата на съда се подобрява, 58.3% - остава същата и 20% - влошава се.

Известен резултат е постигнат и по отношение на скоростта на делата, отчита "Алфа рисърч". През 2007 година делът на хората, които са отбелязвали забавяне на делата си, са били приблизително равни на тези, които не са забелязвали излишно отлагане. Сега хората, които посочват забавяне, са двойно по-малко от тези, при които не е имало забавяне.

Въпреки положителните оценки през 2010 г. е особено висок дела от хората, според които съдът за зависим. Около 70% смятат, че съдът е зависим от политически натиск, докато през 2007 г. мненията са били значително по-позитивни – 44% от отговорилите са го смятали за независим и 56% – за зависим.

"Като цяло резултатите за дейността на съдилищата през 2010 г. са по-добри от тези през 2007 г. и 2006 г. Това показва, че системата на съдилищата подобрява работата си и усилията, които те полагат за реформа на процеса на работа и обслужване на гражданите дават своите резултати и са оценени от обществеността", се казва още в анализа.

Споделяне

Още по темата

Още от България