Съдът ще гледа искове за 100 млн. лв по делото за атентата в Сарафово

Съдът ще гледа искове за 100 млн. лв по делото за атентата в Сарафово

Специализираният наказателен съд допусна за разглеждане граждански искове за над 100 млн. лв. по делото за атентата в "Сарафово". Те са отправени от пострадали български и израелски граждани за имуществени и неимуществени вреди. Съдът ще се произнесе по размера на исковете, след като делото започне по същество.

На 18 юли 2012 г. атентатор-самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на летището в Бургас. При атентата загинаха петима израелски граждани, българският шофьор Ахмед Косьов, както и взривилият автобуса с туристи терорист. Общо 37 души бяха ранени.

Подсъдими по делото са Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, граждани на Австралия и Канада, които се търсят все още чрез червена бюлетина на "Интерпол". Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасанел Хюсейни, който загина при атентата.

Съдът не приема гражданските искове против ливанската шиитска групировка "Хизбула", която се споменаваше от властите като организатор на атаката. В обвинителния акт, който е 100 страници, никъде не се споменава името на организацията и не са приложени доказателства за нейната връзка с атентата. Дълго време наблюдаващ прокурор по случая бе окръжната прокурорка на Бургас Калина Чапкънова – Кючукова, която в сряда бе избрана за член на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Тя бе издигната от ГЕРБ.

На 15 и 16 ноември предстоят разпити на българските свидетели и вероятно тогава ще бъде даден ход на делото, ако няма пречки за това. Днес бяха конституирани частните обвинители по делото. Делото беше внесено в съда през 2016 г. и досега осем пъти беше отлагано по различни процесуални причини. Основният проблем е призоваването пред съда на пострадалите при атентата и близките на загиналите. От спецсъда дори допуснаха, че тези проблеми могат да доведат до разглеждане на делото в Израел.

Споделяне

Още от България