Съдът в Хага: Нито Сърбия, нито Хърватия са извършили геноцид през 90-те години

Съдът в Хага: Нито Сърбия, нито Хърватия са извършили геноцид през 90-те години

Международният съд в Хага реши, че нито Хърватия, нито Сърбия са извършили геноцид срещу населението на другата страна по време на войните в бивша Югославия през деветдесетте години, съобщи Ройтерс във вторник.

Петер Томка, председател на съда на ООН, заяви, че много престъпления са били извършени от силите на двете страни по време на конфликта, но намерението да бъде извършен геноцид, като цялостно или частично унищожаване на населението, не е било доказано по отношение на двете страни.

С присъдата на Международния съд в Хага приключи правният спор между Сърбия и Хърватия, който продължи повече от 15 години. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Хърватия твърдеше, че Сърбия е извършила геноцид с кампанията на етническо прочистване по време на конфликта от 1991-95 г. , който избухна след като Хърватия се отцепи от Югославия, отнел живота на около 13 500 хървати.

Сърбия от своя страна твърдеше, че Хърватия е извършила геноцид срещу сръбското население, довел до смъртта на 6500 души и експулсирането на 200 000 души от техните домове в края на войната.

Съдът реши, че нито една от страните не е доказала, че престъпленията извършени по време на конфликта, са съдържали намерение за геноцид, предаде ДПА.

Споделяне

Още от Балкани

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?