Съдът вкарва в затвора "бомбаджиите-рибари"

Борян Харалампиев, по прякор Митничаря, беше осъден на три години затвор, а Борис Борисов-Белята на година и половина по обвинение за взривения от тях автосервиз на арабин в София. Двамата станаха известни преди две години като "рибарите-бомбаджии", след като главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов за първи път остро нападна съда, че пуска на свобода срещу парична гаранция задържани престъпници от МВР.

Двамата бяха заловени на 12 май 2002 година минути след като беше взривен автосервизът на столичната улица "Странджа". Тогава по ръцете им бяха открити следи от тротил, които според Харалампиев и Борисов били от бракониерски риболов. В петък Софийски градски съд ги изпрати в затвора.

На 15 май, със свое определение състав на Районния съд ги задържа под стража с мотив, че има обосновано предположение, че те са заложили взрива, а също и че може да извършат ново престъпление или да се укрият.

Два месеца по-късно - на 30 юли 2002 г. 23-ти състав на СРС, с председател съдия Мариян Марков, измени мярката за неотклонение на двамата уличени от най-тежката "задържане под стража", в "парична гаранция" в размер на 1500 лв. Мотивът за по-леката мярка бе, че са настъпили нови обстоятелства и са събрани нови доказателства, въз основа на които първоначалното обосновано предположение, че двамата са извършили взрива се разколебава.

На 07 август 2002 г. и Градският съд потвърди определението на съдия Марков.

Съдът реши в петък, че Борян Харалампиев ще заплати и 700 лева глоба заради това, че е предлагал на служителите от МВР подкуп.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?