Съдът задължи Букурещ да вдигне учителските заплати

Правителството в Букурещ трябва да повиши минималното възнаграждение на учителите в окръг Долж до 880 леи (около 525 лева), постанови румънски съд. Във вторник в. „Котидианул" пише, че увеличението влиза в сила със задна дата считана от 1 януари 2007 г.  

Образователните синдикати определят съдебното постановление като прецедент. След влизането му в сила заплатите в бранша и в цялата бюджетна сфера трябва да бъдат повишени с около 40 % и то със задна дата.  За това от бюджета трябва да се заделят около три милиарда евро годишно.

Румънското образователно ведомство съобщи, че ще се съобрази със съдебното решение за окръг Долж. За останалата част от страната обаче „ще се водят преговори".

Съгласно Националния колективен трудов договор, влязъл в сила от 1 януари 2007 г., служители с висше образование, работещи по специалността си, не могат да получават възнаграждение, по-ниско от две минимални работни заплати (880 леи), мотивирали са се магистратите.

От първи октомври тази година в Румъния влезе в сила правителствена заповед за повишаване заплатите на учителите, според което минималната заплата на квалифициран педагог е 893 леи (около 534 лева), а максималната – 1889 леи (около 1133 лева).

Споделяне

Още от Европа