Съдът задължи Нено Димов да направи екооценка за парк "Пирин"

Съдът задължи Нено Димов да направи екооценка за парк "Пирин"

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на министъра на околната среда Нено Димов да не се извършва екологична оценка на промените в плана за управлението на парк "Пирин". Отделно, върховните магистрати дават задължителни указания на Димов да спази законите за защитените територии и опазването на околната реда. Българското законодателство изрично изисква извършване на екологична оценка при планирането на дейностите в защитените територии.

Делото бе заведено от "WWF - Световен фонд за дивата природа" и "Асоциация на парковете в България”. Rешението на ВАС може да се обжалва в 14-дневен срок. Самият Нено Димов коментира по-късно пред журналисти в парламента, че очаква самото решение и мотивите към него и след като експретите се запознят с документите, ще се реши дали да се обжалва.

В края на януари правителството отмени решението, което създаваше възможност за строеж на ски писти и нов лифт в Пирин. Това бе очаквано, защото преди това ВАС постанови, че кабинетът е нарушил закона, като е приел промени в плана без преди това да се направи оценка на въздействието им върху територията. Със сегашното решение съдът потвърждава практиката си и дори отива още по-далеч, задължавайки Нено Димов да направи екооценка.

В началото на миналата година Министерският съвет промени плана за управлението на парка, мотивирайки се с нуждата от изграждане на втори кабинков лифт от Банско до ски апистите. Концесионер на съоръженията и пистите е компанията "Юлен", а наскоро за неин собственик се обяви ски легендата Марк Жирардели.

Междувременно природозащитници внесоха визия за дългосрочното развитие на националния парк и туризма в региона. Те смятат, че зимният курорт Банско би имал много по-голям бизнес потенциал, ако развитието му не е изцяло подчинено на ски туризма, който уврежда природата в националния парк "Пирин" и облагодетелства единици заинтересовани.

Те предлагат вместо нови ски съоръжения модернизация на сегашните, превръщане на ски пистите през лятото в място за екстремно колоездене и организиране на опознавателни екскурзии до археологически обекти в парка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?