Съдбата на тримата шефове на природни паркове тъне в неяснота

Съдбата на тримата шефове на природни паркове тъне в неяснота

Директорът на природен парк "Витоша" Тома Белев не е получил заповед за уволнение и в момента е на работа, стана ясно в сряда. Миналата седмица изтече информация, че се готви освобождаването на Белев, както и на директорите Стефан Златаров (Природен парк "Странджа") и Николай Ненчев (Природен парк "Врачански Балкан").

Това предизвика недоволството на екоактивисти, които блокираха движението в столицата в петък в знак на протест. Според тях, тримата директори в продължение на години се борят за опазването на природата в парковете, но инвеститорски и политически интереси на БСП и ДПС наложили отстраняването на шефовете.

Заповедта за уволнение на Белев била подготвена от директора на Държавна агенция по горите Стефан Юруков, който обаче не е в България и съответно не я е връчил.

В сряда заместник-председателят на Държавната агенция по горите Росен Попсавов обясни, че в края на миналата година е извършена проверка в трите парка, която установила нередности при стопанисването им. Например в “Странджа“ е вдигнат заслон без разрешение на главния архитект на общината. По думите на Белев обаче заслонът е открит от самия кмет на съответното селище, а случката била отпреди две години.

Попсавов каза още, че резултатите от проверката дават основание да се наложат дисциплинарни наказания на тримата директори, но още не е решено какви точно ще са те. Уволнението е най-тежкото наказание, а преди това служителят трябва да е наказан със забележка и предупреждение за освобождаване, според Кодекса на труда.

Тома Белев коментира в петък, че парк “Витоша“ е може би една от малкото структури към държавна институция, която е получавала многократно финансиране от европейските фондове. Това безспорно е едно доказателство за работата ни, каза Белев.

Окончателно ще стане ясно дали Белев е уволнен в началото на другата седмица, когато Юруков ще се върне в България.

Природозащитници ще протестират пред Министерския съвет в петък против евентуалните уволнения на тримата директори. Те поискаха и намесата на премиера Сергей Станишев и оставката на Стефан Юруков.

Споделяне

Още от България