Саддам Хюсеин призна за част от престъпленията

Саддам Хюсеин призна за част от престъпленията

Бившият иракски диктатор Саддам Хюсеин заяви в сряда, че сам ще отговаря за правителствените действия в Дуджаил през 1982 година, съобщи СиЕнЕн. Той призна, че е подписал заповедите за унищожението на овощни градини и фермерски постройки в областта около града.

“Саддам Хюсеин ви казва, че той носи отговорност”, заяви бившият иракски президент и добави пред съда, че не бива други да бъдат обвинявани за действия, които той е разпоредил.

“Вие си мислите, че аз ще отрека, че нося отговорност и ще се крия зад други хора? Саддам ще поеме своята отговорност. Критични времена са и Саддам няма да скрие своята отговорност”, каза още той.

Следващото заседание по процеса срещу него е насрочено за 12 март.

В последните два дни обвинителите по делото представиха пред съда документи, които директно свързват Саддам и останалите обвиняеми със смъртта на над 140 мъже в началото на 80-те години на миналия век.

Прокурорите обвиняват Саддам като основен виновник за клането на шиити в град Дуджаил през 1982 година, както и за издаването на заповед за унищожаването на овощни градини и ферми на жителите на града.

Саддам говори за тези унищожения в края на сесията на съда в сряда.

“Има ли в това престъпление? Аз подписах заповедта. Няма смисъл да бъдат намесвани други. Аз го направих. Нямам предвид, че аз съм взел булдозер и съм го направил собственоръчно. Имаше решение на Революционния съвет да бъдат разкопани градините на замесените хора и аз подписах заповедта”, каза Хюсеин и добави, че вярва, че Аллах го е спасил при опита за покушение срещу него в района град Дуджаил.

Другият обвиняем в процеса и доведен брат на Саддам Барзан Хасан ал-Тикрити също призна, че градините са били разрушени, но не положела да каже кога.

Сред документите, представени от обвинението пред съда, има и заповеди за екзекуции, подписани от Саддам и Барзан.

Според друга информация, представена пред Иракския трибунал, някои от жертвите са били осъдени на смърт без съдебен процес. Обвинението твърди, че някои от тези заповеди също са подписани от Саддам.

Споделяне

Още от Свят