Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Саддам обещава да унищожава забранените ракети в събота

0 коментара

Багдад ще започне да унищожава ракетите Ал Самуд 2 в събота, когато изтича крайният срок, определен от главния инспектор на ООН Ханс Бликс.

В писмо до Бликс вчера Ирак се съгласи по принцип да унищожи ракетите Ас Самуд 2, които според оръжейните инспектори надхвърлят разрешения обсег от 150 км.

ООН потвърди, че унищожаването на иракските ракети Ас Самуд 2 може да започне още в събота след технически разговори между оръжейните инспектори и иракските власти, предаде АФП.

Инспектори от Комисията на ООН по мониторинг, инспекции и проверки /ЮНМОВИК/ и иракски представители ще водят технически преговори в събота сутрин, каза говорителят на инспекторите в Багдад Хиро Уеки.

Бликс е доволен от решението за унищожаване на ракетите

При пристигането си днес в централата на ООН в Ню Йорк Бликс подчерта пред журналисти, че решението за унищожаването на ракетите е много важен елемент от истинското разоръжаване на Ирак. По думите му в Ирак има много от тези ракети, както и много други компоненти, които трябва да бъдат унищожени.

Наблюдателите отбелязват, че тази оценка на главния оръжеен инспектор на ООН се различава значително по тон от предварителния вариант на доклад, който беше разпространен от Би Би Си и където се казва, че инспекторите са постигнали "много ограничен резултат".

В Белия дом и Лондон са вбесени от играта на котка и мишка

Поредният хода на Саддам, който си изработи тактиката да изчаква до последния момент, а след това изпълнява указанията на инспекторите вбеси САЩ и Великобритания.

Във Вашингтон говорителят на Белия дом Ари Флайшър определи като измама ангажимента на Ирак да унищожи ракетите Ас Самуд 2. Той припомни, че САЩ настояват за пълно разоръжаване на Ирак.

Британският премиер Тони Блеър също не скри яда си от играта на котка и мишка, която води режимът в Багдад.

Още в момента, когато по-рано тази седмица чух, че Саддам Хюсеин казва, че няма да разруши ракетите, аз вече знаех, че точно преди Ханс Бликс да докладва, той наистина ще започне да ги унищожава, коментира Тони Блеър.

Френският външен министър Доминик дьо Вилпен обаче заяви, че решението на Ирак да унищожи ракетите Ал Самуд 2 е важен етап, и изразява задоволство, че този факт засилва позицията на Франция, че инспекциите дават резултати.

От друга страна френският първи дипломат призова към единство страните от ЕС и по-специално Великобритания и Испания. "На Европа се пада голяма отговорност", подчерта Доминик дьо Вилпен.

Великобритания и Испания потвърдиха, че искат нова резолюция за Ирак в Съвета за сигурност на ООН, предаде АФП. Това заяви испанският премиер Хосе Мария Аснар след срещата с британския си колега Тони Блеър днес в Мадрид.

Лондон и Мадрид са решени иракската криза да се уреди в Съвета за сигурност, каза Аснар на обща пресконференция с Блеър. Иракският лидер Саддам Хюсеин си играе жестоко със желанието за мир на милиони хора, добави испанският премиер.

Запитан за принципното съгласие на Ирак да унищожи ракетите Ас Самуд 2, Блеър отговори: сега не е моментът за игрички. Саддам знае отлично какво трябва да направи. Ирак още не е дал отчет за хилядите тонове химически и биологически оръжия, които притежава.

По думите на Блеър Саддам никога не е показвал намерение да се разоръжи без военен натиск. Оръжейните инспектори щяха да бъдат на хиляди километри от Багдад, ако войските на много западни държави не бяха в Персийския залив, допълни той.

Британският премиер изрази увереност, че новата резолюция за Ирак ще получи подкрепата на Съвета за сигурност. Тя бе внесена от САЩ, Великобритания и Испания и предизвика разделения в Съвета, припомня Ройтерс.

Съветът за сигурност остава все така разделен по иракската криза

Вчера се състоя заседание на Съвета за сигурност на ООН, което обсъди проектодекларация на САЩ, Великобритания и Испания и меморандумът на Франция, Русия и Германия, подкрепен и от Китай.

Информационните агенции отбелязват, че 4-часовите дебати са посказали, че разделението в Съвета за сигурност остава.

САЩ, Великобритания и Испания защитават позицията, че Ирак е нарушил резолюция 1441 в няколко пункта и трябва да бъде принуден със всички възможни средства да се разоръжи, докато Франция, Русия и Германия подържат тезата, че инспекциите са дали резултат, поради което трябва да продължат.

Непостоянните членове на Съвета за сигурност, които са под безпрецедентен натиск да се присъединят към някоя от тези две крайни позиции, се опитаха да излязат с предложени, формулирано първо от Канада. То предвижда да се даде срок на Ирак до края на март, за да изпълни конкретни изисквания на оръжейните инспектори.

Водени от Чили, няколко членове на Съвета за сигурност на ООН остро разкритикуваха големите сили за позициите им по иракската криза и ги приканиха да намерят общо становище, но исканията им останаха нечути. Чийският постоянен представител Габриел Валдес, подкрепен от Мексико, предложи компромис по посока на предложението на Канада, с което САЩ и Великобритания не са съгласни.

Други членове на Съвета за сигурност - България, Ангола, Пакистан и Камерун, също изразиха нетърпение от дълбокия разкол между разполагащите с вето постоянни членове на Съвета за сигурност, посочва Ройтерс.

Британският представител сър Джеръми Грийнсток, обаче, не обърнал особено внимание на тези "бунтарски настроения", заявявайки, че според него посланиците не съзнават до каква степен въпросът се обсъжда "между столиците".

Дори българският представител в ООН Стефан Тафров, смятан за част от проамериканския лагер, каза, че чилийската и канадската идея "не са далеч от нашето мислене", съобщава Ройтерс. Става дума за следното: дали ще има компромисна позиция и дали такава позиция ще бъде възможна изобщо, заявил Тафров.

Пакистанският представител Мунир Акрам заяви, че страната му е за компромис между крайните позиции. Според американски източници Пакистан ще подкрепи резолюцията на САЩ, а според други - ще се въздържи.

Асошиейтед прес цитира дипломати, според които атмосферата на дискусиите била ужасна. По думите на един посланик това е била най-потискащата среща, на която той някога е присъствал. Според друг атмосферата на дискусиите била "ожесточена и неприятна".

След края на дискусиите френският представител Жан-Марк де ла Саблиер заяви, че повечето от членовете на Съвета остават против подкрепяната от САЩ нова резолюция за Ирак.

Американският посланик Джон Негропонте не направи изявления пред журналисти. Има признаци обаче, че някои от членовете на Съвета са се ориентирали към подкрепа за проекторезолюцията, внесена тази седмица от Вашингтон, Лондон и Мадрид, която де факто дава "зелена улица" на война срещу Ирак.

АП посочва, че Чили изглежда подкрепя канадския план за намиране на компромисен вариант между американската резолюция и предложения от Париж документ. Има и признаци, че Мексико е променило твърдото си досега антиамериканско становище. АП цитира посланици, пожелали анонимност, според които американците не проявили готовност за компромиси за постигане на единство в Съвета за сигурност за Ирак.

Русия дава сигнали, че е готова да наложи вето

Продължаващото разцепление в Съвета за сигурност беше ясно изразено от руския министър на външните работи Игор Иванов. На пресконференция в Пекин, където той е за консултации по иракската криза, Иванов дори заплаши, че Русия може да използва правото си на вето, ако това е "в интерес на международната стабилност".

Иванов отбеляза, че "всеки един от постоянните членове на Съвета трябва да се ползва от това право много отговорно, в интерес на мира и сигурността". Важно е да се запази единството в Съвета за сигурност, подчерта външният министър на Русия.

Москва няма да подкрепи никакви резолюции на Съвета за сигурност за Ирак, ако те откриват пътя за силово решение на иракския проблем, каза още Иванов. В момента не е необходима нова резолюция за Ирак. Инспекторите работят, те имат мандат, създадени са условия за дейността им. Ако възникне необходимост от решения на Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на действията на инспекторите, готови сме да ги разгледаме, продължи той, добавяйки, че Русия няма да подкрепи резолюция или резолюции, които пряко или косвено ще дадат зелена улица за силово решение на иракския проблем. Силовото решение трябва да бъде само крайно средство. Най-надеждният път за решаване на кризата е да се действа в съответствие с устава на ООН и международното право, каза министърът.

Иванов разкритикува остро аргументите на привържениците на военна операция в Ирак. Внимателният анализ показва, че тези аргументи се градят според предварително определена задача, каза той на пресконференцията.

Първо, всички членове на Съвета за сигурност настояваха за връщане на инспекторите в Ирак. С тази цел бе приета резолюция 1441.

След това във Вашингтон и Лондон започнаха да преместват акцента - работата не била в инспекторите. Багдад сам трябвало да се разоръжи и да докаже, че в Ирак няма оръжия за масово поразяване. След това, продължи Иванов, последваха нови изявления: става дума не за разоръжаване, а за смяна на режима, като при това се твърди, че никой няма да посегне на иракския нефт. А през последните дни военната операция срещу Ирак се представя едва ли не като стъпка, насочена към демократични промени в арабския свят. Ние си задаваме въпроса, посочи министърът, какво отношение има това към резолюция 687 и последвалите я резолюции на Съвета за сигурност за Ирак.

Русия ще действа в строго съответствие с наличните резолюции. Днес има всички условия за решаване на иракския проблем с политически средства, подчерта Игор Иванов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.