Съдебна охрана и надзирателите в затворите протестираха за по-високи заплати

Съдебна охрана и надзирателите в затворите протестираха за по-високи заплати

За втори национален протест в столицата се събраха надзирателите и служителите в “Съдебна охрана” от цялата страна.

Те настояват за 20% увеличение на заплатите и назначаване на още служители, подобряване на условията на труд и решаване на проблемите с натрупаните дни отпуск. Протестът е под надслов “Европа и за нас” и е под формата на митинг шествие.

Шествието бе от два лъча – от Съдебната палата и от Министерство на правосъдието, които се сляха в шествие до Министерство на финансите и до Министерския съвет.

Над 20 автобуса и 100 коли трябва да са пристигнали в София за протестния митинг шествие.

Повече от 70 души от Сливенския женски затвор са заявили участие в протеста, съобщава бТВ.

Преговорите с министъра на правосъдието Цецка Цачева до момента са безрезултатни, като в края на февруари тя категорично обяви, че увеличение на заплатите с исканите 20 % тази година е невъзможно. По тази причина в открито писмо Синдикатът на служителите в затворите покани на днешния протест премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов с надеждата преговорите да продължат с тях, съобщава БНР.

Надзирателите обявяват готовност протестите им да продължат до изпълнение на исканията им, а ако днес никой не им обърне внимание, следващия пик на недоволството ще бъде на 26-ти и 27-ми март, когато в България пристигат всички правосъдни министри от Европейския съюз.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България