Съдебната и изпълнителната власт в спор за 72 милиона лева

В четвъртък официално започна станалият вече традиционен годишен спор около бюджета на съдебната власт. Висшият съдебен съвет (ВСС) представи в правната комисия на Народното събрание желанието си магистратурата да похарчи 457.2 милиона лева през 2008 година. От своя страна Министерството на финансите предлага оферта за 385 милиона лева, а разликата от 72 милиона лева да отиде в бюджетния резерв.

Към бюджета на съдебната власт, който ще бъде приет от парламента, се предвиждат още около 70 милиона лева собствени приходи за следващата година.

Въпреки, че по конституция съдебната власт има независим бюджет, до този момент Министерският съвети и Народното събрание винаги са орязвали сериозно финансовите претенции на магистратурата. До бюджетен скандал се стигна в началото на 2007 година. След промените в Закона за съдебната власт се оказа, че председателите на съдилища, прокуратури и следствени служби не могат да харчат пари без съгласието на министъра на правосъдието.

Различия между ВСС и Министерството на финансите има в почти всички пера на финансовата рамка. Съдебният съвет иска 250 милиона лева за заплати, а

Министерският съвет предлага 213 милиона лева. Разликата идва от предложеното от т.нар. „правителство на съдебната власт” повишение на заплатите с 36.8 % за 2008 година, докато кабинетът залага 17%.

Според председателя на правната комисия Янаки Стоилов увеличение от 20% би било разумно.

За издръжка на системата ВСС предлага сумата от 75.6 милиона лева, а кабинетът – 56.9 милиона лева.

Разминаване има и в гледните точки за кадровата обезпеченост на съдебната власт. Въпреки, че няма никакви правомощия в това отношение, Министерството на финансите е разписало като необходими за системата 14 216 щатни бройки, докато ВСС настоява за 15 437.

В графата капиталови разходи съветът предлага да се заложат 28.8 милиона лева. Те трябва да отида за компютри, софтуер, автомобили и офиси. Сумата, която предлага правителството, е 10 милиона лева.

Нужни са пари за новия ВСС, който вече е постоянно действащ орган, и за неговото настаняване, както и за създаващия се инспекторат към него, обоснова исканията пред парламента председателят на бюджетната комисия във ВСС Иван Колев.

Споделяне

Още от България