Съдебният инспекторат остро разкритикува прокуратурата и МВР

Ръководителят на съдебния инспекторат Анна Караиванова отправи остри критики към работата на разследващите органи. В четвъртък институцията, за която единствено са дадени положителни констатации в новия доклад на Брюксел, представи отчет за първата година от създаването си.

Главният инспектор порица прокуратурата, която има водеща роля в досъдебното производство за липсата на достатъчен контрол върху водените от МВР разследвания.

Караиванова отчете още твърде честата практика на обвинителите да искат удължаване на законовия двумесечен срок за водене на разследванията. Прокурорите имат право веднъж да поискат удължаване този срок от преките си административни началници. След изтичането и на тези два месеца разрешение за удължаване на сроковете могат да получават само от главния прокурор.

"Инспекторатът е направил проверки в много съдилища и прокуратури в страната. Установено бе, че често представителите на прокуратурата искат удължаване на сроковете за разследването, дори и от главния прокурор, без да имат основание за това. На места това някъде се превръща в практика", коментира Караиванова.

Тя допълни, че разследващите органи в България много рядко се възползват от правото си да изискват издаването на европейски заповеди за арест. В последствие досъдебни производства срещу заподозрени лица се прекратяват, защото те не са обявени за издирване.

Караиванова отправи критики и към съдийската гилдия. По думите ѝ ръководителите на някои съдилища не са предприели мерки по налагане на дисциплинарни наказания на свои подчинени, когато има несправяне с работата.

През 2008 г. съдебният инспекторат е разгледал около 1600 сигнала. Най-значителната част от тях са за незаконосъобразни съдебни решения. През годината са решени и приключени общо 1534 сигнала.

В следствие на това институцията към Висшия съдебен съвет е издала 334 препоръки за подобряване на работата в съдебната система. Общо 16 са предложенията за образуване на дисциплинарни производства срещу магистрати.

Официалните гости на отчета засипаха инспектората с похвали. Според председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев "резултатите на инспектората към ВСС са най-доброто в съдебната система през последната година и половина".

Той допълни, че в началото е имал резерви, но сега инспекторатът се посочва като постижение в доклада на Европейската комисия. Правосъдният министър Миглена Тачева отиде още по-далеч като заяви, че статистиките на инспектората "са доказателство за работеща съдебна система".

Споделяне

Още от България