Съдия Ванухи Аракелян ще направи 20 години като шеф във Варна

Ако зависи от ВСС, Аракелян ще е шеф завинаги

Ванухи Аракелян, снимка БГНЕС

Варненският съдия Ванухи Аракелян бе избрана за втори мандат като шеф на Варненския апелативен съд. Решението бе взето единодушно от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет във вторник.

Съдия Аракелян има впечатляваща кариера. Тя е избрана за първи път за шеф на Варненския окръжен съд през 2004 година и остава на тази позиция през следващите 11 години. През 2015 година е избрана за шеф на Варненския апелативен съд, а сега ВСС и гласува доверие за втори мандат на тази позиция. Ако всичко мине по план, през 2023 година съдия Ванухи Аракелян ще направи 20 години начело на съдебната система във Варна.

Подобно началническо дълголетие на толкова ветровита позиция e впечатляващо. Все пак в по-ниските части на българската съдебна система има един магистрат, който има по-дълъг шефски стаж от съдия Аракелян. Това е съдия Цветанчо Трифонов, който буквално през цялата си кариера е бил само началник. Той започва ударно кариерата си и почти от стажант в съда в Кнежа е избран за негов шеф. На този пост се задържа цели 19 години. После става шеф на съда в Козлодуй и все още е, навъртайки досега 28 години като шеф.

Въпреки това съдия Ванухи Аракелян може да се похвали като незаменим съдебен началник в голям апелативен район като варненския, което е наистина рекордно постижение. Впечатляващи бяха и словата на голяма част от членовете на ВСС, казани по неин адрес по време на протоколната процедура по преизбирането ѝ.

Ванухи Аракелян се отчете с изумително отлични резултати начело на Варненския апелативен съд. Работата вървяла толкова гладко, че тя обеща да води война със стреса сред магистратите през следващите четири години. Идеята ѝ е да се въведе мониторинг на стреса и предприемане на мерки за справянето с него. Втората ключова идея на Аракелян е да въведе споделено управление с колегите, за да може всеки в съда да се почувства част от успехите.

"Тъмнината ражда чудовища, незнанието също. Ако твърде дълго гледаш в бездната, после как ще гледаш себе си. Трябва да гледаш хората в очите, да даваш личен пример. Има един основен принцип в армията – не напред, а след мен", разказа Аракелян за своите управленски принципи пред ВСС, цитирана от lex.bg.

По време на дебата като най-големи фенове на Аракелян се изявиха членовете на ВСС Даниела Марчева (избрана с подкрепата на БСП) и Вероника Имова (издигната от ГЕРБ)

"Мисля, че тя заслужава да бъде не 20 г., а през целия си живот административен ръководител. Аз не считам, че тука има изчерпване – това е като един талант - или можеш да управляваш хора, или не можеш", каза Марчева, цитирана от clubz.

Но Вероника Имова успя наистина да впечатли всички с изумителната фраза: "Няма незаменими хора, има неповторими хора!"

С това във ВСС не се спряха.

"За мен бе изключителна чест и удоволствие да подкрепя не само колегата Аракелян, а личността Аракелян", каза в същия дух членът на ВСС Боряна Димитрова, която преди да стане кадровик беше шеф на Бургаския окръжен съд.

"Аз за година и половина по-достоен кандидат за административен ръководител не съм слушал", допълни колегата ѝ Драгомир Кояджиков.

Споделяне

Още от България