Съдия Йонко Грозев: Продължават опитите за саботаж на съдебна реформа

Съдия Йонко Грозев: Продължават опитите за саботаж на съдебна реформа

"Пакетирането" на отговорността на главния прокурор с тази на двамата председатели на върховните съдилища е начин да се саботира реалната реформа в съдебната система, която би дала някакъв положителен резултат. Това коментира българският съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург Йонко Грозев пред специализирания сайт "Де факто".

Темата с невъзможността да се потърси отговорност от главния прокурор бе повдигната отново след скандалите "Яневагейт" и "ЦУМ-гейт". В края на миналата година мисията на европейските прокурори в България приключи с препоръка за създаване на механизъм за решаване на този проблем. Европрокурорите препоръчаха шефът на Националната следствена служба да е независим от главния прокурор и да може да го разследва.

Сотир Цацаров се възпротиви на тази препоръка. Той обяви, че трябва да има специален механизъм за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Правосъдното министерство започна да разработва идеята на Цацаров, а не тази на европейските прокурори.

"С търсенето на отговорност на председателите на ВКС и на ВАС няма и никога не е имало проблем. Единственият проблем, установяван в наблюденията на външни експерти, включително и от Венецианската комисия, която е най-високото експертно ниво в европейските институции по въпроси на конституционно право и проблеми на разделението на властите и върховенството на закона, е свързан с възможностите за търсене на отговорност на главния прокурор", коментира Йонко Грозев.

Според него "пакетирането” на главния прокурор с председателите на върховните съдилища е целенасочена стратегия, с която от години се блокира решаването на този очевиден проблем.

"Това е начин да се саботира реалната реформа в съдебната система, която би дала някакъв положителен резултат. Реформата беше саботирана при последните промени в Конституцията и оценката на Венецианската комисия – обявена преди две седмици – е категорична в това отношение. Много ясно беше казано, че именно това "залепване" на прокуратура и съд е основният проблем в българската съдебна система, от който следват редица други негативни последици", допълни съдия Грозев.

Той допълни, че оценките на Европейската комисия и Венецианската комисия по този въпрос "съвсем съзнателно се пренебрегват".

И това е изключително тревожно. От гледна точка на възможността за разследване на главния прокурор, Европейският съд по правата на човека каза по делото "Колеви срещу България”, че проблемът е в това, че на него (главния прокурор) са директно подчинени всички възможни разследващи, което изключва възможността за независимо разследване. Подобен проблем с председателите на върховните съдилища няма. Затова такова слепване на "тримата големи" е напълно неразбираемо", коментира съдията.

Според него не става въпрос за личността на главния прокурор, а "за желание да бъде контролиран съдът, като не се позволява неговата реална независимост".

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?