Сайтовете на ″Таймс″ и Сънди таймс″ вече са платени

Британските вестници "Таймс" и "Сънди таймс" излизат от днес, 1 юни, с нови уебсайтове, за които потребителите ще трябва да плащат абонаментна такса, а това е новост във вестникарската индустрия, информираха световните агенции.

Решението онлайн съдържанието да стане платено, бе обявено още през август миналата година от медийния магнат Рупърт Мърдок, който е собственик на двете издания, както и на "Сън" и "Нюз ъв дъ уърлд" във Великобритания.

Компанията ″Нюз интернешънъл″ (News International) - филиал на групата на Рупърт Мърдок ″Нюз корпорейшън″ (News Corp), притежава също и вестник "Уолстрийт джърнъл" в САЩ, където вече са въведени абонаментни такси. Според компанията американското издание е едно от най-добре платените сайтове с над 400 000 електронни потребители.

Решението за британските издания влиза в сила от днес, 1 юни, и ще бъде внимателно следено от други вестници в страната. На онлайн читателите ще бъде предложен едноседмичен платен достъп до двете издания за 2 лири (2.86 долара), а еднодневният достъп ще струва 1 лира. Абонатите за печатните издания ще имат безплатен онлайн достъп. Цената за международни абонати е 2 долара на ден и 4 долара на седмица.

Другите два вестника, "Сън" и "Нюз ъв дъ уърлд" ще станат платени по-късно.

Според неотдавнашни данни "Таймс" и "Сънди таймс" са посещавани от 1.2 милиона интернет-потребители на ден.

Редакторът на "Таймс" Джеймс Хардинг каза, че очаква вестникът да загуби до 90 на сто от интернет читателите си, които той описа като "зяпачи". От 1 юни двата вестника, които досега бяха на един адрес, ще бъдат достъпни на две отделни интернет страници: http://www.thetimes.co.uk/tto/news/ и http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?