Съкращения на леглата и персонала заплашват “Пирогов”

Съкращения на леглата и персонала заплашват “Пирогов”

Статутът на “Пирогов” може да бъде променен, едва след като се намали броят на леглата и се съкрати част от персонала. Това стана ясно в сряда след среща между здравния министър Радослав Гайдарски и представители на протестиращите медици в болницата.

Вече трета седмица част от работещите в лечебното заведение всеки ден спират работа за час, като настояват за по-високи  възнаграждения и подобряване на материална база. Ако исканията им не бъдат изпълнени, те заплашват с ефективна стачка и спиране на плановите операции.

След разговорите, които продължиха два часа и половина, Гайдарски коментира, че участниците са постигнали съгласие по спорните въпроси, но медиците заявиха, че протестите ще продължат.

Здравният министър заяви, че още от утре започват промените в болницата, свързани  със съкращаването на леглата, персонала и излишните звена.

Той припомни, че още миналата година е поискал смяна в статута на “Пирогов”, но кабинетът е отказал с мотива, че преди това е необходимо неговото преструктуриране.

Той заяви, че ще предложи “Пирогов” да стане Национална болница по спешна медицина. Така на практика лечебното заведение ще приема основно спешни случаи, а работата по клинични пътеки ще бъде драстично намалена.

Въпреки че здравният министър декларира, че са се споразумели за промяна в статута на лечебното заведение, по време на пресконференцията стана ясно, че исканията им се разминават.

Протестиращите обясниха, че не искат промяна във функциите на болницата, а допълнително финансиране от държавата.

Хората не ги интересува как ще се казва болницата, те искат пари, защото мизерстват, обясни Кръстю Пенчев, кардиолог в лечебното заведение. По думите му заради ниските заплати всеки ден лекари и сестри напускат болницата.

Медиците настояват заплатите на лекарите да станат 1600 лева, тези на сестрите – 800 лева, а на санитарите –  400 лева. По думите им в момента най-високата заплата е около 600 лева. Гайдарски обаче заяви, че увеличение ще има едва след като статутът на болницата бъде сменен.

По отношение на материалната база той каза, че нито една болница в страната не е получила толкова пари, колкото "Пирогов". Тази година се предвижда да се ремонтират петте операционни и да се купи нов скенер, добави той.

Здравният министър дори призна, че отказва на две други болници разрешение за откриване на спешни портали, защото щели да отнемат пациентите на “Пирогов” и ги предупреди да не прекаляват с исканията си.

Споделяне

Още от България