Съкращения в МВР и удар срещу главата на мафията

Съкращения в МВР и удар срещу главата на мафията
Президентът Георги Първанов заяви във вторник, че реформата в МВР трябва да бъде продължена със съкращения в системата.

"Реформата трябва да продължи подобно на тази в армията, където от 120 000 са останали 30 000 военни, защото и в МВР има много бюрокрация", посочи той.

Първанов в качеството си на върховен главнокомандващ неведнъж се обявяваше срещу съкращенията в армията. За последно през декември разясни, че те трябва да бъдат сведени до минимум, а по-рано се противопостави и на намаляването на армията под 45 000 щита.

Георги Първанов, който бе на посещение в Димитровград, оцени високо последните операции на МВР, но отбеляза, че иска да бъде ударена "главата на организираната престъпност".

"Повишената активност на МВР очевидно респектира престъпния свят", заяви президентът и допълни, че приветства операция "Наглите". "Сигурно операция "Октопод" е важна стъпка за противодействие на престъпността, но продължавам да смятам, че това не е целият октопод", заяви президентът. Според него няма смисъл да се отклонява вниманието на хората като се показват репортажи за джебчиите, а трябва да бъде "ударена главата на подземната престъпност".

"Бих искал да видя повече знакови фигури. Истински ефект ще имаме тогава, когато сериозно с аргументи са прихванати и останалите. Бих искал да бъде ударена главата на организираната престъпност”, каза Първанов.

Отваряне на пазарите на Изток

Той коментира също, че планираните от правителството антикризисни мерки са закъснели и не е сигурно, че могат да доведат до реални резултати. Според него кризата не може да бъде преодоляна само с рестриктивни мерки.

Според него е трябвало да се върне ДДС на фирмите и неразплатените държавни плащания към тях през септември с цената на малък бюджетен дефицит, но през тази година фирмите са щели да стартират по-добре.

Първанов препоръча по-активни мерки от страна на държавата за излизане от кризата. ”Да помислим заедно по въпроса за отваряне на пазарите. Европейският пазар се сви радикално за български стоки. Смятам, че трябва да развием контактите на Изток за реализация на земеделска продукция например и привличане на туристи”, посочи Първанов.

Той счита, че са необходими визови облекчения не само на гражданите от Русия, но и на всички страни от Изток.

Освен това президентът смята, че настоящите дискусиите за българската енергетика могат по-скоро да ни блокират. "Въпросът е не само за АЕЦ "Белене”, а и за ВЕЦ и възобновяеми енергийни източници. Добре е да не се работи на парче, а да се потърси друг хоризонт”, каза президентът.

Като напомни, че до края на годината трябва да се проведат преговорите за цената на руския газ за България, Първанов посочи, че е готов да участва в тях.

На въпрос от представители на бизнеса за заменките, Георги Първанов каза, че е за това да се проверят всички ”атрактивни” заменки и по тях да се произнесат компетентните органи - прокуратурата, съдът.

Той препоръча на правителството да не се страхува от критика, така както самият той понякога също не бил прав, но не се притеснявал някой да го критикува.

Архитектурата на Димитровград да се съхрани като възрожденските къщи

По време на посещението си в Димитровград президентът откри конференцията "Димитровград-градоустройство, парково изкуство, архитектура и ценностна интерпретация".

Един такъв форум предопределя да се осмисли идеята на този уникален феноменален проект за изграждането на града, каза държавният глава. Той добави, че си е струвало да се види мястото на архитектурата на Димитровград в контекста на съвременната българска архитектура. По българските земи няма много надземни исторически паметници, "затова е важно това, което е от предишните поколения, да бъде съхранено, така, както се пазят възрожденските къщи например”.

Той каза още, че според него има бъдеще в идеята за културните коридори и той бил впечатлен от доклад именно за мястото на Димитровград в културните коридори

Споделяне

Още по темата

Още от България