Съкращенията в МО ще спестят 10 млн. лв. догодина

Съкращенията в МО ще спестят 10 млн. лв. догодина

Планираните съкращения в Министерството на отбраната (МО) да доведат до осигуряването на около 10 млн. лева през следващата година, очаква военният министър Аню Ангелов. Толкова са осигурени и от проведената оптимизация на личния състав тази година, съобщи той в понеделник.

В следващите четири години предстои да бъдат съкратени 5700 военнослужещи и около 1300 цивилни от въоръжените сили, които според ведомството са 44 100 души. По данни на МО около 10-15% от планираните съкращения обаче ще засегнат незаети щатни бройки. Все още обаче не е публично известно как са разпределени съкращенията през годините и каква част от тях ще бъдат реализирани през 2011 г.

"Ако се намали личният състав на въоръжените сили, това ще ни даде възможност да повишим разходите за текущата издръжка и за капиталови разходи. Естествено това ще стане чак 2012 г., защото няма да има и веднага ефект през 2011 г., но е много важно. Ние например от съкращенията, които направихме миналата година, нашата общо, не бих казал печалба, а остатъкът от фонд работна заплата в сравнение с миналата година е около 10 милиона. Очакваме също ориентировъчно толкова и през следващата година", заяви Ангелов пред Нова телевизия.

Тази година военният министър обяви, че е направил съкращения в командната структура и в администрацията с над 30 процента, но голяма част от съкращенията всъщност са незаети щатни бройки. Щатът на администрацията на МО, например, бе намален от 1432 на 980 бройки, но реално бяха освободени около 170 души. Като се отчетат платените обезщетения на освободените, тази година се е освободил ресурс 10 млн. лева.

Първанов кадрува в нарушение на конституцията

Въпреки че наскоро Ангелов заяви, че ще се стреми до средата на октомври скандалът между него президента Георги Първанов за новия шеф на военното разузнаване да бъде решен, в понеделник обяви, че няма никакъв напредък. Това е поредният поставен срок за изход от създалата се ситуация, който не се случва. Премиерът Бойко Борисов очакваше конфликтът да е приключил още през септември.

"Зависи от президентската институция. Избрал си е човек, за съжаление това не влиза в неговите конституционни правомощия, той да определя кой да бъде. Следователно това е в моите правомощия и аз съм го предложил", заяви Ангелов.

Кадровият спор досега мина през различни измерения, в някои от които военният министър заплаши президента да го лиши от някои негови правомощия и го посъветва да търси в администрацията си непочтени хора.

Предложението на правителството за директор на службата е комодор Валентин Гагашев, докато президентът държи на човек от службата. Според държавния глава Гагашев е по-подходящ за друг пост.

Аню Ангелов коментира обаче, че все още няма категоричен отказ от страна на Първанов.

В момента службата се ръководи от изпълняващ длъжността. Очаква се Аню Ангелов да назначи скоро и цивилен зам.-началник на военното разузнаване, като според медийни публикации е възможно точно този кадър да стане новия изпълняващ длъжността.

Разузнаването да мине към премиера

Ангелов коментира още, че разузнаването и контраразузнаването трябва да са на подчинение на премиера.

Наскоро Синята коалиция внесе законопроекта за създаването на държавна агенция за разузнаването. Те предлагат военното и цивилното разузнаване да се обединят в една агенция, която да е подчинена на Министерския съвет. В момента служба "Военна информация" е към Министерството на отбраната, а Националната разузнавателна служба (НРС) е към президента.

"Аз съм назначил работна група, която да оцени всичко по отношение на проектозакона, и ще дадем своето становище като Министерство на отбраната, но тук има много институции, които да дават своите становища. Аз не виждам в това конкретна причина за някакъв нов сблъсък", заяви Ангелов.

По-рано тази година премиерът Бойко Борисов каза, че закон за НРС, НСО и военното разузнаване ще има, когато изтече мандатът на Първанов, защото, ако сега се приеме закон за службите, подчинени на президента, то щяло да се изтълкува като лична атака.

Ангелов вече обяви, че ще подготви отделен закон само за военното разузнаване. Той съобщи, че проектътозаконът за военното разузнаване ще започне да се пише от началото на следващата година и евентуално ще влезе в НС в края на пролетната сесия. Той трябвало да влезе в действие от 1 януари 2012 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?