Съкратената процедура за нов шеф на КФН оспорена в Конституционния съд

Съкратената процедура за нов шеф на КФН оспорена в Конституционния съд

Ударната процедура за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН) е оспорена пред Конституционния съд, съобщиха от пресцентъра на БСП в четвъртък. Искането да се разгледа казуса е внесено с подписите на парламентарните групи на "БСП лява България" и на АБВ, както и независимите депутати Велизар Енчев и Георги Кадиев.

Те протестират срещу съкращаването на срока за номиниране на кандидати за поста от установените в правилника на Народното събрание 14 дни на пет дни.

Жалбата им идва ден след като единствената внесена номинация за шеф на финансовия надзор на мястото на Стоян Мавродиев, чийто мандат изтече на 18 юни 2016 г., е на ГЕРБ, откъдето предлагат за поста зам.-финансовия министър Карина Караиванова. Предвижда се концепцията ѝ като ръководител на КФН да се разгледа в бюджетна комисия на заседанието ѝ идния вторник, а ден по-късно назначаването ѝ да бъде одобрено в пленарна зала.

Още на 15 юли при приемането на процедурните правила за избора на нов шеф на финансовия надзор от БСП възразиха остро срещу съкращаването на времето за предлагане на кандидатури. В Държавен вестник решението за приемане на процедурата бе обнародвано на 19 юли.

В петте определени дни в деловодството на парламента бе внесена само номинацията на Караиванова, което превръща избора ѝ в предрешен. Още преди изтичането на мандата на Мавродиев стана ясно, че неговият заместник ще тя, но започването на процедурата за ново назначение се забави заради страховете на премиера Бойко Борисов, че управляващите може да не получат достатъчно подкрепа за смяната на Мавродиев в момент, в който започна проверката на състоянието на пенсионните фондове и застрахователните дружества, изисквана от Европейската комисия. Оставането на сегашния регулаторен шеф до приключването на стрес тестовете бе подкрепяно от ДПС и БСП с мотив да няма сътресения, но се подозираше, че истинската цел е да се позволи на контролирана от Мавродиев проверка да скрие истинското състояние на някои от проверяваните дружества и да им се даде възможност да оправят без шум състоянието си.

Конституционният съд няма срокове, в които да е длъжен да се произнесе по допустимостта на жалбата на депутатите от БСП, АБВ и независимите Енчев и Кадиев. Това може да стане и след избора на Караиванова, като ако претенциите на двете политически сили бъдат приети, съдът тепърва ще трябва да започне да събира доказателства по случая и чак след това има срок от два месеца да се произнесе.

Ако обаче съдът реши, че наистина са нарушени конституционните разпоредби при избора на Караиванова начело на КФН, той ще трябва да бъде отменен и проведен наново.

Споделяне

Още от България