Съкратените данъчни може да се върнат в НАП, ако издържат конкурс

Владислв Горанов. сн: БГНЕС

Над 250-те съкратени работни места от звеното "Оперативен контрол" на Националната агенция за приходите, ще бъдат прехвърлени в спецзвеното "Фискален контрол" на агенцията. Щатната численост на приходната администрация няма да бъде намалявана.

Това обясни министърът на финансите Владислав Горанов малко преди протеста на нароченитеза съкращаване служители от "Оперативен контрол". Те недоволстват, че договорите им ще бъдат прекратени от 1 май. Шествието на данъчните днес е от сградата на столичната териториална дирекция на НАП до централното управление.

Малко преди това част от протестиращите се срещнаха с изпълнителния директор Галя Димитрова. След разговора намерението за промени беше потвърдено, а от агенцията обясниха, че хората ще получат обезщетения плюс изплащане на всички неизползвани дни отпуск. Ще имат право да участват и във вътрешен конкурс за заемане на свободни длъжности в агенцията.

Горанов смята, че тези хора имат право да се недоволстват, тъй като са лично засегнати. Драма обаче нямало, тъй като ставало дума за 3% от служителите на приходната администрация.

Министърът подкрепи управленското решение на ръководството на НАП за закриване на "Оперативен контрол". Той припомни, че звеното се закрива заради корупционния риск и практики, а по реформата се работи от година.

Освободените бройки след закриването на този отдел ще бъдат прехвърлени към звеното "Фискален контрол", което до някаква степен дублира функциите на "Оперативен контрол". Така щяла да се избегне и практиката екипите от данъчни да са фиксирани в определен район, което създавало условия за "срастване" с бизнеса, който се проверява.

Горанов каза още, че голяма част от служителите, които ще загубят работата си, са назначени без конкурс. Сега можело да се явят на такъв за работа във "фискален контрол" и да докажат уменията и професионализма си. Вече е обявен конкурс за попълване на структурата със 150 служители. Заплатите заедно с бонусите в спецзвеното ще са по-високи. Горанов определи заплащането като "прилично за българските стандарти".

Министърът на финансите коментира още, че промяната цели да защити малките и средни фирми, които "нееднократно са се оплаквали от проблеми".

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?