Сакскобургготски: Връщането ми в политиката е фантасмагория

Споменаването му в литургията като "цар на българите" било пожелателно, коригира се Светият Синод

Сакскобургготски: Връщането ми в политиката е фантасмагория

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски заяви, че няма намерение да се връща в политиката. Подобни слухове са плод на фантазии на хора, които целели да го дискредитират, каза той пред БНТ. Някогашният цар коментира и решението на Светия Синод името му да се споменава в богослуженията като "цар на българите", което се оказа "пожелателно", съветвайки да не се търсят в него "някакви много сложни тълкувания, моменти и интерпретации".

Това са феноменални фантазии и митове, заяви Сакскобергготски по повод връщането си в политиката. Всяко нещо си има момента, идеята за връщане в политиката като политика е нещо по-скоро в реда на фантазията, но не и реалното. Ролята ми е друга в момента, търся да бъда полезен на обществото, а не да предизвикам кавги и да се делят хората, както се претендираше с темата покрай църквата, каза той.

"Каузата ми е България, в която съм се родил. Наистина на моята възраст съм видял какво ли не, та да търся и да се нуждая от нещо. Има нормални отношения, които са приети навсякъде и по този начин могат да се избегнат всякакви слухове и измишльотини, но не виждам защо се търсят винаги субективни обяснения за неща, които са съвсем нормални и приети навсякъде и които не създават никакво напрежение. Хората се интересуват от по-съществени работи като приоритета ни пред света. Успехите, това са неща, които ни засягат всички далеч повече", подчерта Сакскобургготски.

Въпрос на прагматизъм е и е важно да се стигне до главното – интересите на България, от там нататък не са необходими гръмки фрази и изказвания. Невинаги се налага само да се прави това, което "Великите сили" правят, добави Сакскобургготски.

Той каза още, че теориите за русофилство и русофобство трябва да останат в миналото и приоритет да бъде доброто бъдеще на България.

Междувременно русенският митрополит Наум обяви, че решението на Светият Синод Симеон Сакскобургготски да бъде споменаван в богослужения като "цар на българите" всъщност имало само пожелателен, а не задължителен характер. Това съобщи специализираният православен сайт dveri.bg.

"Св. Синод в заседанието си от 29.04.2015 г. е взел решение, че ДАВА БЛАГОСЛОВЕНИЕ при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ, цар на българите. Така формулирано и прието от Св. Синод, решението има пожелателен характер и би следвало да се практикува по усмотрение", разяснява русенският митрополит.

От думите му става ясно, че така Св. Синод оставя на преценката и личните убеждения на свещениците дали да поменават или не Симеон Сакскобургготски по време на службите.

Дни след публикуването на решението на официалния сайт на Българската патриаршия, то е свалено и след това редактирано, като от новия вариант е отпаднал изразът "дава благословение" и така решението придобива задължителен характер, уточнява dveri.bg, позовавайки се на своя информация.

От изявлението на Наум става ясно, че видимо промяната е станала без знанието на митрополитите, гласували решението. Не е ясно по чие усмотрение е променен текстът на решението.

Междувременно Врачанският митрополит Калиник разпореди на свещениците в епархията си "да не оскърбяват миряните" и независимо от личното си мнение да спазват досегашната форма на богослуженията в храмовете, защото няма писмено нареждане от Синода за това. От това става ясно, че оспорваното решение все още предстои да бъде подписано от архиереите, което би трябвало да се случи по време на лятното им заседание през юни.

"Тук има по-развита тенденция да се търсят скандали, отколкото в някои други общества, където може би има по-интересни злободневни теми", коментира самият Сакскобургготски пред БНТ в четвъртък, потърсен за коментар по повод ниското доверие на българите в църквата.

По думите му едно моментно, временно явление не може да е определящо за значението и валидността на една институция която е оцеляла вече 20 века. Във връзка с полученият от Св. Синод орден "Св. Иван Рилски" и последвалите реакции той заяви единствено, че това е решение на църквата.

"Не виждам защо трябва да търсим някакви много сложни тълкувания, моменти и интерпретации", добави Сакскобургготски, съветвайки зрителите "да се огледаме, да видим какво е било другаде".

Попитан дали църквата е толкова близо до хората, колкото понякога е до политиците той отговори така: "Това трябва да попитаме всеки един от нашите сънародници, всеки сигурно си има отговор".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?