Сълзотворен газ срещу протест на жени в Кабул

Сълзотворен газ срещу протест на жени в Кабул

Жени се опитаха да протестират в защита на правата си пред президентския дворец в Кабул, в събота, но талибаните ги посрещнаха със сълзотворен газ и и телевизионни кадри показаха, че срещу тях е използвано и насилие, предадоха световните агенции.

Има най-малко един пострадал човек, журналисти разпространиха видео на жена, от чиято глава тече кръв, предаде ДПА.

През последните два дни афганистански жени се опитват да протестират в контролирания от талибаните Кабул. Те настояват за равенство, справедливост и демокрация и за спазване на правата на жените.

В събота активистките издигаха транспаранти с надпис: "Ние не сме жените от 90-те". Кадри в социалните мрежи показаха група афганистанки, застанали срещу група въоръжени талибани, видимо в разгорещен диалог. Някои от жените кашлят, което е знак, че срещу тях е използван газ. Една жена казва, че е била бита.

Талибаните твърдят, че ще спазват правата на жените в рамките на своята концепция за шериата. Когато те управляваха Афганистан през 1990-те години, жените трябваше да бъдат забулени от главата до петите, нямаха право да излизат от дома без придружител роднина, нито да ходят на училище или да работят.

Сега говорителят на талибаните Забиулла Муджахид заяви, че жените няма да заемат министерски постове в новото правителство. Те ще могат да работя в министерство, в полицията, в съдебната система, но като помощници.

Жените обаче настояват за запазване на правата им.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?