Само 10 семейства не са умъртвили доброволно прасетата си в Кресна

Само 10 семейства не са умъртвили доброволно прасетата си в Кресна

Повечето хора в Кресна са умъртвили доброволно прасетата си, след като областната епизоотична комисия обяви в края на миналата седмица огнище на Африканска чума в града.

Днес започват принудителните мерки за ограничаване на разпространението на заболяването, съобщи БНР.

По списъка, предоставен от общината, в град Кресна се отглеждат 135 свине, тип заден двор. Миналия четвъртък беше потвърдено първото в областта огнище на африканска чума, след като излязоха резултатите от пробите на прасе, намерено в река Струма.

Хората имаха срок от три дни да умъртвят доброволно животните си, като можеха да оползотворят месото и да разчитат на държавна помощ от 300 лева на стопанство. Повечето от тях го направиха.

Само десет семейства не са се съобразили с разпореждането, заяви кметът на Кресна Николай Георгиев.

Според него до протести няма да се стигне, въпреки, че в отворената си позиция преди дни самият той намекна за това и поиска да се вземат допълнителни проби, преди да се обяви огнище на чума в града, както и незабавни компенсации.

Служители на Агенцията по безопасност на храните и полиция направиха организация за днешната акция, като определиха няколко КПП-та със зони за дезинфектиране и маршрути до ямата за загробване на животните.

Въпреки че международният път за Гърция минава през град Кресна, до затруднения на движението няма да се стигне, увериха от полицията.

В съседните общини Струмяни и Сандански местните власти призовават хората също да умъртвят животните си, за да се спре разпространението на заболяването и да минимизират икономическите загуби.

Споделяне

Още по темата

Още от България