Само един кандидат за безплатната концесия на “Западен парк” в София

Безплатната концесия на “Западен парк” в София не предизвика инвеститорски интерес. Ден преди крайния срок за подаване на оферти все още никой не го е направил. Само един кандидат е закупил документация, като очакванията са да внесе предложението си на Деня на София – 17 септември, когато изтича крайният срок, научи Mediapool.

Противоречиви са коментарите за слабия интерес към концесионирането на т.нар. представителна част от 500 дка на парка.

Трудна възвращаемост

Една от причините е, че вложението не е атрактивно, защото не носи висока доходност, а в същото време изискванията към концесионера са прекомерни.

Според условията на процедурата концесията се дава без такса срещу минимално вложение от 2.7 млн. лв. през първите три години. Концесионният срок е 25 години. Идеята е бъдещият инвеститор да възстанови парка като изгради атракциони, така че да стане нещо като столичен Дисниленд. Достъпът до парка трябва да остане безплатен, както и изградените от инвеститора детски площадки и спортни обекти. Освен това концесионерът има задължение да почиства парка и да извършва санитарна сеч.

При приемането на изискванията към концесионера бившият зам.-финансов министър и настоящ общински съветник от НДСВ Любомир Дацов каза, че “заложената норма на възвращаемост би се изплатила не след 25 години, а след 50”.

Отпращане на кандидати

Другото обяснение за слабия интерес към концесията е, че кандидати са били отпращани от службата за обществени поръчки в Столичната община с обяснението, че такъв конкурс няма. Това твърдят източници на Mediapool. Според тях някои от общинарите били против даването на концесия на Западния парк и затова кандидатите се отпращали с невярна информация.

На 19 септември, когато се отварят предложенията, ще стане ясно дали ще има кандидат за безплатната концесия на парка, казаха от Столичната община.

За последните два мандата Столичният общински съвет не успя да направи нито една успешна концесионна процедура. Опитите да се даде Централната минерална баня се провалиха два пъти, затова тази концесия се разглежда от управляващото мнозинство от ГЕРБ като знакова.

“Това е знакова концесия за София, която ще носи една нова политика, воля, амбиция и готовност, че общината може да защитава интересите на столичани”, каза Лорита Радева от ГЕРБ, която е председател на комисията по екология в СОС при приемането на условията по конкурса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес