Само хан Аспарух може да премести България от пътя на дрогата

Конфликти, физически саморазправи и убийства в наркосредите, в които в момента царял пълен хаос и всеки работел сам за себе си, предвижда директорът на ГДБОП Станимир Флоров. В петък при отчета на антимафиотите той обясни, че напрежението сред продавачите на дрога е въз основа на генерираните финансови средства от този бизнес.

Шефът на следствието Бойко Найденов заяви, че никой не си представя, че в България изведнъж ще спре ползването на наркотици. Той обаче отчете, че за пръв път в страната бяха задържани, повдигнати обвинения и осъдени лица, свързани с наркоразпространението.

"За пръв път се освободи и място на върховете, което е положително. Тези, които в момента ще се опитат да установят някакъв вид монопол, да генерират средства и върхови позиции, няма да имат тези връзки в държавата, нямат тези позиции в полиция, прокуратура, кметове. Всички тези фигури, които присъстваха по страниците на вестниците и създадоха един огромен капитал - 90% от тях вече са задържани и тези, които сега ще се опитат да заемат техните места, нямат тази връзки с партии и с полиция по места. Те тепърва ще се опитат да го направят и тук е ролята на държавата да не го позволи", посочи Найденов.

На въпрос кои партии са водили политика на покровителстване на наркобизнеса, министър Цветанов препоръча на хората да си припомнят кой е създал силовите групировки СИК и ВИС.

Пазарът на наркотици в България обаче не е голям, посочи Флоров. Той заяви, че намалявала употребата на хероин и кокаин. Марихуаната и синтетичната дрога обаче се използвали повече. Флоров дори разкри, че журналисти са му споделяли, че са опитвали трева. Фролов обаче не е опитвал.

Говорейки за наркотици, Флоров обяви, че балканският път на опиатите не е най-използвания . Такъв бил северният път. Въпреки това обаче от ГДБОП добавят, че наркотици през страната ни ще минават заради географското ѝ положение.

"Преди време един главен секретар поиска от тогавашния шеф на отдел "Наркотици" да прекъсне балканския път на трафик на дрога. Той от своя страна му отвърнал, че не е хан Аспарух. И е прав, защото само хан Аспарух може да премести и нещо да направи, за да не се намираме на този път на наркотиците", посочи шефът на най-елитната дирекция в МВР.

Флоров добави, че българите, участващи в трафика на наркотици в световен мащаб, не са в страната, а на територията на други европейски държави. Някои от тези лица са на свобода, а други не, посочи шефът на антимафиотите. Той допълни, че организацията на замесените сънародници била доста добра.

Много голям брой на арестувани българи, трафикиращи кокаин по метода на поглъщането, или т.нар. гълтачи, отчетоха от ГДБОП. За миналата година по всички краища на света са арестувани около 400 български гълтачи.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?