Само родни служби ще пазят тръбата до Гърция, твърди Румен Петков

Абсурдно е чужди служби, а не българските, да са ангажирани с охраната на частта от петролопровода Бургас-Александруполис, която минава през нашата територия,  смята министърът на вътрешните работи Румен Петков. Мнението си той изрази в сряда, два дни след посещението си в Москва и след като се заговори, че части на Федералната служба за сигурност може да охраняват тръбата.

България е суверенна държава, а освен това българската територия е част от тази на НАТО, аргументира се министърът. За това, по думите му, е несериозно да се смята, че у нас може да има присъствие и участие на чужди служби по сигурността.

Изграждането на тръбопровода е част от критичната инфраструктура и за българската страна е важно, ако чужди служби подадат информация, че се готви атентат срещу петролопровода, заяви Петков.

Във вторник БНТ съобщи, че родните и руските спецслужби ще формират обща работна група, за да се гарантира сигурността на петролопровода.

Такава договорка постигнаха българският вътрешен министър и  директорът на руската Федерална служба за сигурност (бивша КГБ) ген. Николай Патрушев, при визитата на Петков в Москва.

Руското контраразузнаване изцяло е споделило оценката на българските спецслужби, че бъдещият петролопровод е потенциална терористична заплаха.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?