Само за туристическите пакети ДДС ще е 7 на сто

Само за туристическите пакети ДДС ще е 7 на сто

Народното събрание прие единна ставка на данък добавена стойност от 20 процента за всички стоки и услуги с изключение на нощувките в туристическите пакети. За тях ставката е 7 на сто. Текстът бе одобрен в четвъртък с гласовете на мнозинството след близо три часа дебати по време на обсъждане на второ четене на Закона за данъка върху добавената стойност.

“За” текста на вносителите гласуваха 118 души, “против” бяха 36, а 14 се въздържаха.

В мотивите към предложението министърът на финансите Пламен Орешарски обясни, че единната ставка дава възможност за провеждане на по-ефективна политика, която да позволи намаляване на преките данъци.

Председателят на бюджетната комисия Петър Димитров от БСП уточни, че единната ставка е антикорупционна.

Нека първо съберем парите и да не правим социална и културна политика от този данък, а със събраните пари да отделим повече средства в Закона за бюджета, допълни Димитров. Той се пошегува с колегите си от десницата, че явно са прочели втори том от “Капиталът” на Карл Маркс и ги посъветва да прочетат и трети.

С 56 гласа “за”, 78 “против” и 33 “въздържал се” депутатите отхвърлиха предложението на независимата Мария Капон от Демократическата партия ДДС-то за детските стоки и услуги, както и за книгоиздаването и за печатните медии да бъде 7 процента.

С прегласуване и 64 гласа “за”, 54 “против” и 51 “въздържал се” народните представители отхвърлиха и предложение на Нено Димов от ДСБ 7-процентна диференцирана ставка да има и за помощните средства за инвалиди и материалите при тяхното производство.

Споделяне

Още от Бизнес