Самолет се разби в река Хъдсън, като по чудо няма жертви

Самолет се разби в река Хъдсън, като по чудо няма жертви

Самолет Еърбъс А 320 на американската авиокомпания “Ю Ес еъруейз“ (US Airways) със 150 пътници на борда и петчленен екипаж, се разби в четвъртък в ледените води на река Хъдсън близо до летището на Ню Йорк Ла Гуардия. По чудо няма жертви, част от пасажерите са получили незначителни травми, други са пострадали от хипотермия, предадоха световните агенции.

Авиолайнерът излетял в 15.26 ч местно време и три минути по-късно и два двигателя отказали след сблъсък с ято птици, който повредил двигателите.

“Малко след излитането чухме силен сблъсък, самолетът се разклати и после се появи дим“, разказва пътник пред ББС. По думите му в началото настанала паника и пълен хаос сред хората на борда, по после се успокоили. След приземяването в реката обаче салонът започнал да се пълни с вода изключително бързо, но хората бързо били спасени.

“Пилотът е истински герой“, заяви сенаторът от Ню-Йорк Чарлз Шумер. Той определи като истинско чудо липсата на пострадали в резултат на съобразителността на пилота, който успял да направи приземяването в реката максимално безопасно.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг благодари на пилота Чесли Салънбъргър, че не е напуснал самолета, докато не се е уверил, че са изведени всички пътници. “Пилотът свърши майсторска работа, спускайки машината в реката, а след това се убеди, че всички са напуснали борда”, каза кметът на специална пресконференция. “Имах дълъг разговор с него. Той два пъти огледал самолета, за да се убеди, че никой не е останал в него”.

Представител на властите, който след инцидента е прослушал записа на разговорите на пилота с диспечерите, съобщи, че Салънбъргър е действал удивително хладнокръвно. “Никаква паника, никаква истерия. Всичко е било професионално, спокойно и методично”, каза служителят.

Пилотът обсъдил с диспечерите възможностите за спасяване на машината, включително и варианта с аварийно кацане на летище в Ню Джърси, обаче все пак е било взето решение да кацне на водата. Кацането станало сравнително меко, признават свидетелите.

Съпругата на пилота Лори Салънбъргър научила за случилото се от мъжа си след края на драмата. “Не съм гледала новините”, обясни тя. “Той ми позвъни и каза: Имаше авария. Отначало помислих, че се случило нещо дребно, но когато ми описа какво се е разиграло, цяла се разтреперих и хукнал към училище да прибера дъщерите ни”.

57-годишният Чесли Салънбъргър е пилот в американската компания US Airways от 1980 година. Преди това седем години е бил във военновъздушните сили на САЩ, където е пилотирал изтребител. Салънбъргър е собственик на консултантската компания “Safety Reliability Methods”, която съветва клиенти в обезпечаването на сигурността. По различно време Салънбъргър е бил летен инструктор по пилотаж, разследващ специалист по авиокатастрофи, консултант на НАСА.

Споделяне

Още от Свят