Самсарев отрича да е финансирал БСП

Атанас Самсарев се яви днес пред анкетната комисия и обяви, че е водил разговори с иракчани за комисионни при купуване на петрол, но до сключване на сделки не се стигнало и не е нарушавал ембаргото на Ирак. Запитан от Тошо Пейков дали е търгувал с оръжие, бизнесменът се подразни и отказа да отговори. Не съм нарушавал законите, категоричен бе бизнесменът.

Бизнесменът бе категоричен, че не е действал от името на БСП, но когато го питали от коя партия е, отговарял, че е социалист. Фирма "Сапфир" не е на БСП и не е финансирала партията, каза Самсарев. Той обясни, че е бил сред основателите на спомената от британците друга фирма "Елмаз" 24, но я напуснал по-късно.

Самсарев каза, че предпочита докладът на НСС да бъде разсекретен, за да се види, че фирмата му не е вършила престъпления. Според него разработката била образувана заради активната и кореспонденция с арабския свят. От 1959 г. той е работил с Близкия Изток и познавал стотици лидери. Превеждал е на държавни глави, сред които Саддам Хюсеин и Кадафи.

Депутатите бяха информиране от шефа на Съюза на работодателите Васил Василев, който е сключвал законни сделки в Ирак с разрешение на Комитета по санкциите на ООН.

Шефовете на военното разузнаване и контраразузнаване Пламен Студенков и Орлин Иванов са заявили пред комисията, че нямат данни по случая и напуснаха заседанието.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?