"Сънди таймс": Готви се вътрешен заговор срещу премиера Мей

Тереза Мей и Борис Джонсън

Привържениците на "твърд Брекзит“ подготвят заговор за смяна на британския премиер Тереза Мей с външния министър Борис Джонсън, съобщава "Сънди таймс“, цитиран от БНР в неделя.

Основният мотив на заговорниците било недоволството им от плановете на кабинета за оставане в митническия съюз.

Вестникът пише, че един от групата на заговорниците е получил уверения от сегашния външен министър Борис Джонсън, че е готов за битка с Тереза Мей, ако премиерът реши да се придържа към плана за оставането на Великобритания в митническия съюз.

Кавалерията пристига, за да спре плана за митническия съюз, е цитираното изявление на Борис Джонсън. Това означава вероятен преврат, който ще постави начело на управлението „екип-мечта“ за евроскептиците, пише "Сънди таймс“. Това означавало Борис Джонсън като премиер, Майкъл Гоув като вицепремиер и новата звезда на твърдолинейните консерватори Джейкъб Рийс-Мог като министър на финансите.

Тереза Мей ще обсъжда бъдещите отношения на Великобритания с ЕС през следващата седмица.

Министърът за международна търговия Лиъм Фокс заяви по-рано, че е готов да напусне правителството, ако страната остане в митническия съюз.

"Сънди таймс“ съобщава, че се очаква „вълна от писма“ с искане на вот на недоверие на премиера, ако Тереза Мей не се откаже от плановете.

Споделяне
Още от Европа