Съоснователите на "Инстаграм" напускат компанията

Съоснователите на "Инстраграм" - Кевин Систром и Майк Крийгър

Съоснователите на приложението за споделяне на снимки "Инстаграм", което е притежание на "Фейсбук", обявиха, че подават оставки и че са готови да започнат нова глава в живота си, предадоха световните агенции.

Причините за оттеглянето на Кевин Систром и Майк Крийгър към момента не са ясни.

В изявление Систром казва, че той и Крийгър ще напуснат в идните няколко седмици.

Систром беше главен управляващ на мрежата, а Крийгър главен технически директор. Двамата работеха заедно от 2010 г.

От "Фейсбук" засега не са коментирали изявлението им.

Кевин Систром и Майк Кригър успяха да запазят марката и продукта независими от "Фейсбук". Напоследък обаче са били разочаровани от необичайното повишаване на всекидневното участие на Марк Зукърбърг в оперативната дейност, чийто бизнес сега е по-зависим от бъдещия ръстеж на "Инстаграм".

Без основателите "Инстаграм" вероятно ще стане по-тясно интегриран във "Фейсбук", което ще го превърне по-скоро като продуктово подразделение на по-голяма компания, отколкото отделно приложение, коментират източници пред "Блумбърг".

"Фейсбук" купи приложението за споделяне на снимки за 1 милиард долара през 2012 г. В момента има над 1 милиард активни потребители месечно и 2 милиона рекламодатели.

След придобиването "Инстаграм" отчете бърз ръст чрез добавяне на нови функции като съобщения и кратки видеоклипове. През 2016 г. приложението добави възможността за публикуване на слайдшоута, които изчезват след 24 часа - копие на популярната функция stories на Snapchat.

"Инстаграм" е най-бързо разрастващият се източник на приходи за "Фейсбук", въпреки че в световен мащаб има 4 милиона по-малко месечни рекламодатели от компанията майка. През последните години "Фейсбук" преживя тежки скандали, свързани с неприкосновеността на личния живот, фалшивите новини и намеса в изборите. Брандът на "Инстаграм" обаче остана незасегнат и продължи да расте бързо.

В последния си разговор с анализаторите Зукербърг обясни, че "Инстаграм" е нараснал два пъти по-бързо като част от "Фейсбук", отколкото би могъл да го направи самостоятелно.

В рамките на около една година "Фейсбук" загуби няколко висши ръководни кадри в най-големите си придобити активи. Брайън Актън и Ян Коум, основателите на WhatsApp, обявиха оставките си след несъгласие с Марк Зукърбърг относно бизнес модела на приложението за съобщения.

Кевин Систром и Майк Крийгър основават приложението за споделяне на снимки през 2010 г. и запазват постовете си и след придобиването на компанията от "Фейсбук".  Кевин Систром остана главен изпълнителен директор на "Инстаграм". Той е завършил Станфордския университет през 2006 г. с бакалавърска степен по Наука за управлението и инжеринг (Management Science & Engineering). За първи път се докосва до стартиращите компании, когато е стажант в Odeo – проектът, който впоследствие прераства в Twitter. Прекарва две години в Google, в първата от които работи по Gmail и Google Reader, а след това става част от отдела по корпоративно развитие.

В представянето му на сайта на Instagram е обяснено, че "Кевин винаги е имал страст към социалните продукти, които позволяват на хората да комуникират по-лесно помежду си. Тази страст, в комбинация с горещото му увлечение по фотографията, се превъплъщава естествено в Instagram".

Кевин Систром беше собственик на 40% от "Инстаграм" в момента на придобиването ѝ.

Другият съосновател на приложението за споделяне на снимки Майк Крийгър също е възпитаник на Стафордския универстет, където изучава Символни системи с фокус върху човешко-компютърното взаимодействие. По време на следването си преминава стажове в екипа на Microsoft PowerPoint и във Foxmarks (сега Xmarks).

Магистърската му теза изследва проблема как потребителските интерфейси могат да подпомогнат взаимодействието на една по-широка база.

Преди да започне работа по Instagram Крийгър работи година и половина като дизайнер по потребителските усещания и инженер в Meebo.

Кевин и аз стартирахме Instagram в средата на 2010 г. и двамата създадохме дизайна и разработихме приложението“, пише той в LinkedIn.

Майк Крийгър притежаваше 10% от "Инстаграм" в момента на придобиването ѝ от "Фейсбук".

Споделяне

Още от Бизнес