Сапатеро и Рахой в ожесточена схватка преди изборите в Испания

Сапатеро и Рахой в ожесточена схватка преди изборите в Испания
Премиерът социалист на Испания Хосе Луис Сапатеро и лидерът на опозиционната консервативна Народна партия Мариано Рахой влязоха в остър политически сблъсък по време на пряк телевизионен диспут преди парламентарните избори на 9 март. Продължилите 90 минути дебати бяха първите от 15 години между водещите кандидати за премиерския пост.

След четири години на власт, Сапатеро се надява неговата Социалистическа партия да спечели отново изборите.

"Вие излъгахте. Вие изиграхте целия испански народ. Вие се подиграхте със законите", заяви Рахой на премиера по повод продължаващия таен диалог на правителството с баската сепартистка група ЕТА, след като тя наруши примирието си през декември 2006 г.

В същото време Сапатеро настоява, че диалог вече е невъзможен. Разгневен на политическия си опонент, той нарече опозицията "неморална", тъй като, според него, експлоатира темата за тероризма в партиен интерес.

"Вие бяхте тези, които излъгахте", каза той, като се върна четири години назад, когато управляващата тогава Народната партия обяви, че ЕТА стои зад кръвопролитните терористични атаки срещу влакове в Мадрид, независимо от индикациите, че те са дело на ислямски екстремисти.

Друга основна тема на разгорещения диспут в понеделник вечер бе икономиката, като двамата лидери оспорваха тезите си със статистически данни, дори чертаха графики, за да илюстрират позициите си.

Според Сапатеро испанската икономика се развива великолепно по време на неговия управленски мандат. Той изтъкна създаването на работни места, икономическия растеж, който далеч надвишава този на Франция, Германия, Великобритания и САЩ.

Рахой обаче подчерта, че ръстът се забавя и безработицата започва да се увеличава наред с рязкото покачване на цените на основните хранителни стоки. Освен за провалилия се опит да преговаря с ЕТА, той обвини социалистите и за "лавината от имигранти без документи" в Испания.

Ожесточената размяна на реплики, преминаваща на моменти в скандал, между двамата опоненти, прескочи определеното за диспута време.

Социалистите на Сапатеро, които спечелиха изборите през 2004 г. веднага след бомбените атентати в Мадрид, в момента имат преднина с около 4 процентни пункта, сочат социологически проучвания.

Над 70% от испанците са наблюдавали предизборния сблъсък, предаван от десетки национални и регионални телевизии.

Очаква се телевизионният диспут да изиграе съществена роля в оспорваната битка, при която слаба избирателна активност ще навреди на социалистите, посочват анализатори.

Още от Свят

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?