Съратник на Навални съобщи, че е обсъждал санкции с ЕС

Леонид Волков

Близък съратник на руския опозиционер Алексей Навални заяви, че е разговарял с европейски представители за евентуални санкции срещу високопоставени длъжностни лица от Русия и обкръжението на Владимир Путин, предаде Франс прес.

Говорителката на руската дипломация Мария Захарова осъди днес тази инициатива и обвини съратниците на Навални в "предателство".

Леонид Волков, напуснал Русия - един от основните сътрудници на опозиционера, съобщи снощи в Телеграм, че е обсъдил с представители на страни от ЕС "пакет от персонални санкции".

"Ще говорим пак много за това в бъдеще, през идните седмици и месеци", увери той.

Според Волков ще бъдат санкционирани по-специално олигарсите Роман Абрамович и Алишер Усманов, прокремълският телевизионен водещ Владимир Соловьов, директорът на телевизия "Първи канал" Константин Ернст, банкерът Андрей Костин и Игор Шувалов, заемал преди време висока длъжност в правителството.

Санкциите ще засегнат също децата на генералния секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, чийто син е аграрен министър, и на директора на Федералната служба за сигурност Александър Бортников - те самите вече са санкционирани по-рано.

Полската делегация към ЕС потвърди в Туитър, че се е състояла видеоконференция с Волков и с Владимир Ашурков, друг сътрудник на Навални.

"Постоянните представители на 27-те и посланиците на САЩ, Великобритания, Канада и Украйна обсъждат сега мерки за близкото бъдеще", посочи делегацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят