Сърбия подписа договор с френска компания за концесия на летището в Белград

Сърбия подписа договор с френска компания за концесия на летището в Белград

Сърбия подписа договор с френската компания "Ванси Еърпортс" за концесия на белградското летище "Никола Тесла" за срок от 25 години, предаде Танюг.

Общата номинална стойност на договора е около 1,46 милиарда евро. Документът бе подписан в присъствието на сръбския премиер Ана Бърнабич и френския посланик в Белград Фредерик Мондолони.

Договорът обхваща финансиране, управление, поддръжка, разширяване и надграждане на съществуващия летищен терминал и на пистите. Компания "Ванси Еърпортс" предложи еднократно концесионно възнаграждение от 501 милиона евро, чието изплащане ще се извършва под формата на дивиденти - 417 милиона евро на държавата и 84 милиона на малките акционери. Трансакцията на тези средства се очаква до септември тази година.

През периода на договора ще бъде плащана и годишна концесионна такса - от 4,4 до 15,1 милиона евро.

Капиталните вложения са предназначени за реконструкция на главната писта, изграждане на нови писти и разширяване на терминала и стендовете за товари.

Търгът за концесия на белградското летище започна на 10 февруари 2017 г. и приключи на 5 януари тази година.

Операторът "Ванси Еърпортс" развива, финансира, строи и работи на 35 летища в 7 страни на 3 континента /12 летища във Франция, 10 в Португалия, 2 в Япония, 6 в Доминиканската република, 1 в Чили, 1 в Бразилия и 3 в Камбоджа/. През миналата година компанията е имала 1,4 милиарда евро приходи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?