Сърбия праща 1000 войници в Ирак със съгласието на САЩ

САЩ са приели предложението на Сърбия и Черна гора да изпрати 1000 войници и полицаи в Афганистан, които да се присъединят към американските сили, разположени в страната, пише днес белградският в. Политика, като цитира публикация във в. Ню Йорк таймс.

Тези сили, които ще трябва да преминат обучение, за да могат да действат под американско оперативно командване, ще бъдат разположени в района на Кандахар. Очаква се те да бъдат готови до март, пише Ню Йорк таймс, като се позовава на високопоставени официални представители и чуждестрани дипломати в Белград.

Засега няма реакция от страна на Афганистан във връзка с тези планове.

Вестникът отбелязва, че ангажирането на военнослужещи от Сърбия и Черна гора ще повдигне въпроса дали сред тях няма да има сръбски войници или офицери, които са извършвали престъпления срещу мюсюлмани по време на войната в Босна или в косовския конфликт.

Въоръжените сили на САЩ възнамеряват да проверят всички войници и полицаи, които ще бъдат включени в подобни сили, съставени изключително на доброволен принцип, твърди Ню Йорк таймс.

Според американския вестник и мюсюлмани, и немюсюлмани биха могли да характеризират като нежелателна възможността за участие на сръбски сили в бойни операции срещу мюсюлмани и в антитерористични операции срещу членове на Ал Каида.

Американските сили бомбардираха в продължение на три месеца сърбите по време на косовския конфликт, а сега сръбските войници ще се окажат рамо до рамо с американците, предупреждава Ню Йорк таймс.

Вестникът посочва, че за ангажирането на тези сили не е необходимо одобрението на НАТО, тъй като те ще участват в следвоенна операция в Афганистан, водена от САЩ, а не в рамките на мироопазващите сили на Алианса в Кабул.

Американското централно командване бързо е приело предложението, но е посочило, че Пентагонът предпочита пехотни пред леко въоръжени сили.

Ню Йорк таймс припомня, че по време на неотдавнашното посещение на делегация на армията на Сърбия и Черна гора в САЩ са утвърдени областите на отговорност и каналите за представяне на доклади, както и че един сръбски офицер за свръзка се намира в щаба на американското централно командване във Флорида.

Американска комисия скоро ще замине за Белград, за да прецени нивото на подготовка на войниците и полицаите, твърди Ню Йорк таймс, цитиран от Политика, предаде БТА.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?