Сърбия търси съгласие за съдбата на Милошевич

Социалистическата народна партия на Черна гора иска Югославия да сътрудничи на Международния трибунал за военните престъпления, но се противопоставя на екстрадирането на заподозрени в Хага, заяви лидерът на СНП Предраг Булатович, цитиран от ДПА.

Готови сме на компромис и на сътрудничество с Хагския трибунал, но сме против депортирането на югославски граждани, каза пред журналисти в Подгорица Предраг Булатович. СНП и Демократичната опозиция на Сърбия, които са коалиционни партньори във федералното правителство, не успяха да се споразумеят по законопроекта за сътрудничеството на Югославия с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Разногласията между двете партии може да предизвикат правителствена криза, тъй като Югославия трябва да приеме закона, ако иска да си осигури финансова помощ от чужбина на донорската конференция за Югославия, насрочена на 29 юни в Брюксел, коментира ДПА.

ДОС не може да прокара законопроекта във федералния парламент без подкрепата на СНП при гласуването. За да спасим Югославия, сме готови за възможни предсрочни федерални избори и да подкрепим правителство на малцинството на ДОС, каза Предраг Булатович.

В черногорския парламент СНП е в опозиция срещу пронезависимо настроената Демократична партия на социалистите на черногорския президент Мило Джуканович, припомня ДПА.

© Copyright Mediapool

Споделяне

Още от Балкани